Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
21,48 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:983448
 
Vērtējums:
Publicēts: 05.01.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 47 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.nodaļa  Goda un cieņas tiesiskā aizsardzība vēsturiskā aspektā    4
1.1  Goda un cieņas aizsardzība Senajos laikos, Viduslaikos un Jauno laiku sākumā    4
1.2.  Goda un cieņas aizsardzība Jaunākajos laikos    10
1.3.  Goda un cieņas krimināltiesiskā aizsardzība Latvijā laikā starp Pasaules kariem    15
2.nodaļa.  Noziedzīgo nodarījumu pret personas godu un cieņu juridiskā analīze    19
2.1.  Gods un cieņa kā noziedzīga nodarījuma objekts    20
2.2.  Noziedzīgu nodarījumu pret personas godu un cieņu objektīvā puse    25
2.3.  Noziedzīgu nodarījumu pret godu un cieņu subjektīvās pazīmes    44
3.nodaļa  Noziedzīgu nodarījumu pret personas godu un cieņu nošķiršana no saskarīgiem noziedzīgiem nodarījumiem    46
3.1.  Personas gods un cieņa kā noziedzīga nodarījuma papildus objekts    46
3.2.  Noziedzīgu nodarījumu, kuru papildus objekts ir personas gods un cieņa objektīvā puse    50
3.nodaļa  Personas goda un cieņas aizsardzība ārvalstu krimināllikumos    63
3.1.  Spānijas kriminālkodekss    63
3.2.  Zviedrijas kriminālkodekss    65
3.3.  Igaunijas Republikas Penetenciārais kodekss    68
3.4.  Ķīnas Tautas Republikas kriminālkodekss    68
3.5.  Holandes kriminālkodekss    69
  Kopsavilkums    73
  Anotācijas    76
  Angļu valodā    76
  Krievu valodā    77
  Izmantotās literatūras un juridisko aktu saraksts    78
Darba fragmentsAizvērt

Sabiedrībā bieži izskan ziņas par to, ka kāds politiķis vai cita sabiedrībā vairāk vai mazāk pazīstama persona ir iesūdzējusi tiesā kādu masu informācijas līdzekli vai personu par to, ka šis masu informācijas līdzeklis vai persona ir aizskārusi viņa (viņas) godu un cieņu. Pārsvarā šādos gadījumos ir runa par civilprasībām, kur prasītājs lūdz tiesu uzlikt atbildētājam atsaukt godu aizskarošās ziņas un, parasti arī pieprasa morālā kaitējuma mantisku kompensāciju. Šeit runa ir par personas goda un cieņas aizsardzību civiltiesiskā ceļā. Tas arī ir sabiedrībā pazīstamākais un visbiežāk pielietotais tiesiskais personas goda un cieņas aizsardzības veids.
Daudz retākas ir lietas, kad tiek pielietota goda un cieņas aizsardzība krimināltiesiskā ceļā. Arī sabiedrība par iespējām izmantot šo tiesisko līdzekli ir daudz mazāk informēta. Pēdējā laikā, īpaši politiskajos strīdos, ir izskanējušas vairākas “skaļas lietas” par goda un cieņas aizskaršanu, kur risinājums meklēts tieši krimināltiesiskā ceļā. Šeit varam atcerēties lietu par 7.Saeimas deputāta Jāņa Ādamsona izteikumiem, policista Didža Šmitiņa iesniegumu prokuratūrā attiecībā par E.Repšes izteikumiem par viņu vai arī lietu par Latvijas Ceļa darbinieku izplatītajām Tautas partijas deputātu kandidātus nomelnojošajām lapiņām.
Jāpiezīmē, ka krimināllietas par goda un cieņas aizskaršanu tiesās nonāk visnotaļ reti. Tomēr, diemžēl, bieži vien pretinieka vai konkurenta apsūdzība un nepatiesu ziņu izplatīšana tiek izmantota kā spēcīgs sabiedrisko domu ietekmējošs līdzeklis un nodarīt cietušajam ne vien morālu, bet arī netiešu materiālu kaitējumu. Šāda iespēja, nodarīt kaitējumu cietušā ar likumu aizsargātām interesēm, nosaka personas goda un cieņas krimināltiesiskās aizsardzības nepieciešamību.
Cietušajam ir iespēja un tiesības brīvi izvēlēties vai aizsargāt savas tiesības civiltiesiskā ceļā, vai, griežoties ar sūdzību tiesā, darīt to krimināltiesiskā ceļā. Tā kā civiltiesiskās atbildības iestāšanās, pastāvot noziedzīga nodarījuma sastāvam, neizslēdz iespēju iestāties krimināltiesiskai atbildībai un otrādi, cietušajam, protams, ir tiesības izmantot arī abus šos ceļus vienlaicīgi, prasot vainīgā sodīšanu krimināltiesiskā ceļā un morālā kaitējuma atlīdzību civiltiesiskā kārtībā.
Darba mērķis ir sniegt kompleksu pārskatu par krimināltiesisko regulējumu, kurš vērsts uz personas goda un cieņas aizsardzību, aplūkojot šī regulējuma vēsturisko attīstību, mūsdienu regulējumu Latvijā un ārvalstīs. Darba uzdevumi ir analizēt tiesību normu vēsturisko attīstību, analizēt Krimināllikumā ietverto noziedzīgo nodarījumu sastāvu, apkopot Latvijā esošo tiesu praksi un analizēt ārvalstu pieredzi attiecībā uz personas goda un cieņas krimināltiesisko aizsardzību.
Šajā darbā ir analizēta personas goda un cieņas krimināltiesiskās aizsardzības vēsturiskā attīstība Latvijā un Eiropā. Apskatot mūsdienu tiesiskā regulējuma izveidošanos un mūsdienu tiesisko institūtu rašanās gaitu dažādās tiesību sistēmās.
Analizējot noziedzīgu nodarījumu sastāvu īpaša uzmanība pievērsta tādiem problēmām kā juridisko personu reputācijas aizsardzība, amatpersonu goda un cieņas aizsardzība un Krimināllikuma 91.pantam – deputātu kandidātu aizsardzība pret nepatiesu ziņu izplatīšanu.
Darbā aplūkotas citu Pasaules valstu krimināllikumos ietvertās normas šajā krimināltiesību jomā. Šīs normas salīdzinātas ar Latvijas krimināltiesību normām. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −35,68 €
Materiālu komplekts Nr. 1112409
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties