Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:975749
 
Vērtējums:
Publicēts: 06.04.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Invazīvās sugas    4
2.  Invazīvās sugas Latvijā    4
3.  Invazīvās augu sugas Latvijā    4
3.1.  Krokainā roze    4
3.2.  Sosnovka latvānis    5
3.3.  Melnais un sarkanais plūškoks    6
3.4.  Ošlapju kļava    6
4.  Invazīvās dzīvnieku sugas Latvijā    6
4.1.  Usūrijas jenotsuns    6
4.2.  Amerikas ūdele    7
4.3.  Invazīvā suga-bebrs    7
5.  Invazīvās dzīvnieku sugas pasaulē    8
6.  Secinājumi    10
7.  Izmantotā literatūra    11
Darba fragmentsAizvērt

Ievads
Pasaulē un kādu laiku arī Latvijā, tiek minēts salīdzinoši jauns jēdziens „invazīva suga”. Rodas jautājums, ko tas nozīmē, kas ir šī invazīvā suga un ko šis vārdu salikums ietver. Invazīvs tiešajā tulkojumā no angļu `invasive` nozīmē agresīvs, uzbrūkošs. Autore uzskata, ka invazīvo sugu izplatīšanās kļūst arvien biežāk sastopama, tā rezultātā tiek izspiestas no savas ierastās dzīves vides vietējās sugas.
Šajā darbā es vairāk izvēlējos aprakstīt invazīvās sugas Latvijā, kā arī metodes kā ar tām cīnīties. Darbā ir aprakstītas Latvijā bīstamākās un agresīvākās invazīvās sugas, bet pasaules piemērus no pasaules ņēmu tos spilgtākos , piemēram, trušu izplatību Austrālijā. Izpētīt invazīvo sugu nonākšanu Latvijā un iemeslus, kāpēc tās ir ievestas man šķieta ļoti interesanti. Lai izceltu šo invazīvo sugu apkarošanas metodes, tās darbā ir pasvītrotas.

1. Invazīvās sugas
Invazīvas sugas ir tādas sugas, kas, ievestas svešā vidē, kļūst agresīvas – izkonkurē vietējās sugas un strauji pārņem teritoriju. Šādas sugas var būt gan starp augiem, gan dzīvniekiem. Visplašāk zināmais piemērs ir Austrālijā ievestie truši, kas strauji savairojušies. Tos mēģina apkarot, bet nesekmīgi. Lai gan sākotnēji ieveda tikai 6 trušus, šobrīd to populācija ir sasniegusi 100 miljonus. Tie iznīcina dabisko floru un faunu. Pasaulē invazīvo sugu ietekmes mazināšanai un to radīto negatīvo seku novēršanai tiek tērēti miljoni. Invazīvo sugu straujā savairošanās un negatīvā ietekme uz vietējā, biocenozēm lielā mērā ir saistīta ar to, ka ienākot tās parasti neatnes sev līdzi raksturīgos parazītus un slimības, kas regulē šo sugu populācijas to izcelsmes vietās.
2. Invazīvās sugas Latvijā
Latvijā par invazīvajām sugām tiek uzskatītas tieši tās dzīvnieku un augu sugas, kuras ienākušas un naturalizējušās pēdējos 40-50 gados un kuras ir radījušas vai tuvākajā nākotnē radīs nopietnas vides problēmas. Mūsdienās no Latvijā introducētām zīdītāju sugām ir jāmin Usūrijas jenotsuns un Amerikas ūdele, kā arī bebri. Bīstamākās invazīvās augu sugas Latvijā ir - Sosnovska latvānis, Kanādas zeltgalvīte, puķu sprigane, sarkanais plūškoks, melnais plūškoks, krokainā roze, ķekaru korinte, ošlapu kļava, spožā klintene, eleagni, smiltsērkšķis, sīkgalvītes, austrumu dižpērkone, Japānas dižsūrene, Sahalīnas dižsūrene. [1;327]

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1112803
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties