Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:974476
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 20.02.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 12 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

“Politiski daudzveidīgi un spilgti izpaužas mūžīgā personības un sabiedrības dialektiskā pretruna. No vienas puses cilvēks var eksistēt un sevi turpināt vienīgi sabiedrībā tātad, kā personība. Savukārt sabiedrība var eksistēt, vienīgi pastāvot savstarpējā mijiedarbībā esošajiem cilvēkiem, kas arī veido šo sabiedrību. Viņu tiešā savstarpējā atkarība ir nepārprotama: vienīgi stipri, gudri, veselīgi, bagāti cilvēki var nodrošināt stipras, bagātas un efektīvas sabiedrības pastāvēšanu, un otrādi.”1
Pamatojoties uz šo citātu, gribētu balstīt sava referāta temata izvēli, kas daudzējādā ziņā varētu atklāt ne vien būtiskas valsts valdīšanas formas pamatidejas un principus, bet arī kaut ko dziļāku – cilvēka kā personības lomu šīs formas pastāvēšanā, attīstībā un konkurencē starp citām valdīšanas formām (republiku un diktatūru).
Neapšaubāmi jebkura valdīšanas forma ir saistīta ar sabiedrību, tās attīstību un domu. Tādejādi šis jautājums par monarhijas kā valdīšanas formas piemērotību mūsdienu pasaules attīstības tendencēm, varas dalīšanas pamatidejām paliek atklāts arī nākamajām paaudzēm, jo sabiedrība kā indivīdu un to vajadzību kopums nepārtraukti attīstās. Tātad attīstās arī dažādi viedokļi par valsts varu un tās izpausmēm, un jautājumā par monarhijas piemērotību 20.gs. beigu sabiedrībai var rasties arvien jaunas hipotēzes.
Referātā mēģinu pievērsties šiem viedokļiem – cik progresīva ir valsts pārvalde, ja tā balstīta uz monarhijas principiem, cik saliedētas, sabalansētas un noturīgas ir sabiedriskās attiecības 20.gs. nogales monarhijās pasaulē, vai neveidojas dažādas pretrunas un konflikti, kas saistīti ar šīs valdīšanas formas nepiemērotību attiecīgās valsts politiskajai, ekonomiskajai un kultūras situācijai.
Nelielais pētījums balstīts uz dažādiem faktaloģiskajiem un analītiskajiem materiāliem par valsts un tātad arī valdīšanas formām, to attīstību. Dots arī ieskats pastāvošajās monarhijās pasaulē, arī to attīstības problemātiskajos aspektos. Darbs nav visaptverošs pētījums par 20.gs. nogales monarhiju raksturu, taču sniedz nelielu ieskatu šī jautājuma būtiskajās sastāvdaļās.


Lai vispār varētu apskatīt jautājumus, kas saistīti ar monarhijām, jānoskaidro paša monarhijas jēdziena pamatideja, skaidrojums:
“Monarhija – vienvaldība; valdīšanas forma, kurā vara parasti tiek mantota.”…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties