Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:969493
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 08.12.2008.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Gaismas kvanti    4
2.  Rentgenstarojums    7
  Nobeigums    11
  Izmantotā literatūra    12
Darba fragmentsAizvērt

Gaismas kvants ir elektromagnētisko viļņu (starojuma) enerģijas porcija. Redzamās gaismas kvantus sauc arī par fotoniem. Kvanta enerģija nav dalāma un ir proporcionāla starojuma frekvencei.
Par gaismas kvantu to ieteica nosaukt Alberts Einšteins, kad viņš 1905. gadā rakstīja, ka „gaismai ir graudaina struktūra”. Kvants (latīniski quantum - daudzums) ir mazākā enerģija, ko var atdot vai pieņemt fizikāla sistēma. Kvanta jēdziens raksturo atziņu, ka matērija ir diskrēta un eksistē kāds mazākais iespējamais enerģijas daudzums, kā mijiedarbojas fizikālas sistēmas. Kvanta jēdzienu pirmais izvirzīja vācu fiziķis Makss Planks 1900.gadā.
Redzamās gaismas kvantus dēvē arī par fotoniem, tā akcentējot to līdzību ar daļiņām. Gaisma ir tikai viens no elektromagnētisko viļņu diapazoniem. Arī citu diapazonu elektromagnētisko viļņu enerģijas porcijas dēvē par kvantiem, piemēram, rentgenstarojuma kvanti vai gamma kvanti (gamma kvantus izstaro atoma kodols).
Pats būtiskākais pieņēmumā par gaismas kvantiem ir to enerģijas izteiksme. Kvanta enerģija ir proporcionāla elektromagnētiskā viļņa svārstību frekvencei ν. Jo svārstību frekvence lielāka, jo lielāka ir kvanta enerģija. Sakarību starp kvanta enerģiju un starojuma frekvenci izsaka Planka formula ε = hν. Šajā izteiksmē proporcionalitātes koeficientu h sauc par Planka konstanti.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties