Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:966524
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 20.03.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Mūžīgās pilsētas Romas republika un impērija ir radījusi paliekošas un nezūdošas vērtības daudzās kultūras un sadzīves jomās. Jau neskaitāmas paaudzes ir mantojušas romiešu sasniegumus amatniecībā, filozofijā, izglītībā, literatūrā, mākslā, medicīnā un zinātnē.
Stoicisma aizsākumi meklējami jau Senajā Grieķijā, taču 2.gs. ar to iepazinās arī romieši. Senās Romas filozofija ir apliecinājums tam, ka sabiedrības filozofisko domu un pasaules uztveri var ietekmēt laikmeta krīze. Cilvēki izmisīgi un neatlaidīgi vēlējās rast atbildes uz jautājumiem, kā saglabāt savu brīvību un neatkarību laikā, kad valstī tika ignorētas visas cilvēka tiesības. Viens no slavenākajiem stoiķiem ir Seneka. Viņš mēģināja parādīt, ka vienu un to pašu domu var apskatīt no dažādiem aspektiem, nevis mēģināja pierādīt cilvēkiem, izmantojot argumentāciju. Nevar nepieminēt arī domātāju Lukrēciju Kāru un mūsdienās ievērojamo retoriķi Marku Tulliju Ciceronu. No sengrieķu filozofa Platona uzskatiem izveidojās neoplatonisms, kura izcilākais romiešu pārstāvis bija filozofs Plotīns. Viņš pasauli skatīja pretpolos. Renesanses laikmeta domātāju uzskati attīstījās galvenokārt no neoplatoniķu teorijas,
Viens no romanizācijas galvenajiem uzdevumiem bija provinču iedzīvotāju pielāgošana romiešu dzīvesveidam, kā rezultātā izveidojās mūsdienu romāņu – franču, spāņu, portugāļu, itāliešu u.c. - valodas.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1182044
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties