Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:964692
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 29.10.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Vispārīgais raksturojums    3
2.  Agroekoloģiskās prasības    4
3.  Audzēšanas tehnoloģijas    6
4.  Augu aizsardzība    9
5.  Ražas novākšana    14
6.  Bruto segums bumbierēm    16
7.  Secinājumi    17
8.  Izmantojamā literatūra    18
Darba fragmentsAizvērt


Bumbieres pieder pie rožu dzimtas (Rosaceae) bumbieru ģints (Pyrus).
Vērtējot pasaules mērogā, bumbieres ir viena no vecākajām kultūrām, jo bumbieru atliekas atrastas jau neolīta laikmeta izrakumu slāņos. Senajā Grieķijā jau pazina atsevišķas šķirnes, bet Senajā Romā – daudzas tika aprakstītas. Senatnē Latvijas teritorijā bumbieres nav augušas, arī dainās bumbieres nav minētas. Latvijā bumbieru kultūra ieviesusies no vācu muižnieku dārziem.
Bumbieru augļu pasaules produkcija ir apmēram 6 miljoni tonnu gadā. Vairāk nekā pusi no šī daudzuma saražo Rietumeiropā, it īpaši Itālijā, Francijā, Vācijā. Kopš 1986. gada Beļģijā ievērojami augušas bumbieru stādījumu platības, bet Holandē tās praktiski nav mainījušās un ir tikpat lielas kā Beļģijā. 1935. gadā Latvijā bija uzskaitīti 270 tūkstoši bumbierkoku, taču pēc turpmāko gadu bargajām ziemām to skaits ievērojami samazinājās. Pašlaik bumbieres audzē galvenokārt nelielās dārzu platībās. Pareizi izvēloties intensīva tipa dārza iekārtošanas vietu, piemērotas potcelmu un šķirņu kombinācijas, skeletveidotājus, stādīšanas attālumus, vainaga formas un laikus veicot kaitēkļu un slimību apkarošanu, arī bumbieru audzēšana Latvijā var būt sekmīga.
Pēc 2001. gada skaitīšanas datiem, par 0,5 ha lielāku bumbieru dārzu Latvijā ir tikai ap 250 ha, no tiem ap 25 ha ir jaunie, pēdējos gados stādītie, tātad tikai ap 10%. Vēl jau pa kādam kokam ir arī mazdārziņos. Ja raža no šiem hektāriem būtu vismaz 15-20 t, tirgum varētu saražot ap 4000-5000 t augļu. Pašreiz, pēc statistikas datiem, no hektāra novācam tikai 2,1 t un gadā saražojam tikai 1500-1800 t, tātad tikai nepilnu kg uz katru iedzīvotāju. Importējam 3500-4500 t, galvenokārt no Holandes. Kopējais bumbieru patēriņš gadā ir ap 5500-6100 t, nedaudz vairāk par 2 kg uz vienu iedzīvotāju. Vajadzētu krietni vairāk.
Spriežot pēc stādu pieprasījuma, Latvijā pieaugusi interese par bumbieru stādījumiem tirgus vajadzībām. Par to var tikai priecāties. Lielie veikali gan piedāvā importa bumbierus, bieži lielus un skaistus. Gadījies tos ēst viesībās vai prezentācijās, diemžēl tie parasti bijuši cieti un ne sevišķi garšīgi. Bet tā nav šo šķirņu vaina. Tikai retais zina, ka veikalā pirktie stingrie augļi pirms lietošanas istabas temperatūrā vairākas dienas jāgatavina. Tikai tad tie kļūs sulīgi un garšīgi. Pēc nogatavināšanas šie lielie bumbieri būtu arī jānomizo. Tomēr lielveikalos piedāvātais šķirņu klāsts ir arī ļoti vienveidīgs, gan vasarā, gan ziemā vienas tās pašas 3-4 šķirnes.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties