Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:963337
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 17.01.2013.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    3
I.  VĀCU OKUPĀCIJAS SĀKUMS UN LIETUVIEŠI    4
II.  VĀCU OKUPĀCIJAS PĀRVALDE, RĪCĪBAS PLĀNS    6
III.  LIETUVAS PAGRĪDES ORGANIZĀCIJAS, MILITĀRĀS VIENĪBAS    9
  NOBEIGUMS    12
  IZMANTOTĀS LITERATŪRAS SARAKSTS    13
Darba fragmentsAizvērt

NOBEIGUMS
Otrajā Pasaules karā piedzīvotā Nacistiskās Vācijas okupācija Lietuvā (1941.-1944.g.) pilnībā iznīcināja lietuviešu cerības uz valsts neatkarības atjaunošanu, uz kuru sākotnēji bija liktas tik liekas cerības. 1944.g. jūlijā Padomju armija šķērsoja Lietuvas robežu. Tam sekoja masveidīga lietuviešu došanās prom no dzimtenes uz ASV, Kanādu, Austrāliju, Jaunzēlandi un Latīņamerikas valstīm. Viņu vidū bija daudzi intelektuāļi. Tas pierāda, ka lielākajā vairumā cilvēku bija apziņa, ka Lietuva nevar cerēt uz Sabiedroto atbalstu cīņā par neatkarīgas valsts atjaunošanu, bija kļuvis skaidrs, ka Lietuvas teritorijā atgriezīsies Padomju režīms ar visām no tā izrietošajām sekām – nacionalizāciju (kura nebija likvidēta arī nacistu okupācijā), cenzūru, represijām utt.
Referāta mērķis bija izanalizēt nacistu okupācijas režīmu Lietuvā un, manuprāt, tas tika labi izdarīts, jo, pirmkārt, tika parādīta pašu lietuviešu attieksme pret jauno okupācijas spēku okupācijas sākumā un vēlāk. Tās bija divas pilnīgi pretējas lietas – ja sākumā lietuvieši tik tiešām uzskatīja vāciešus kā atbrīvotājus, tādēļ paši arī uzsāka sacelšanos pret Sarkanās Armijas vienībām, tad jau 1941.g. rudenī lietuviešu nacionālie aktīvisti bija spiesti paiet pagrīdē, jo gan Pagaidu valdība, gan Lietuvas Aktīvistu Fronte bija likvidēta. Otrkārt, Lietuva nebija izņēmums starp citām nacistu okupētajām valstīm. Arī tai bija jāsaskaras gan ar vietējās varas pāriešanu vāciešu rokās, gan ar holokaustu pret ebrejiem. Savdabīgi ir gan tas, ka tieši Lietuvas teritorijā tika propagandēta ebreju saistība ar Padomju varas struktūrām, lai pozicionētu iedzīvotāju nepatiku pret šo etnisko kopienu. Treškārt, referātā pārliecinājos par spēcīgu pagrīdes organizāciju darbību, sevišķi pēc tam, kad 1943.g. beigās tika izveidota Lietuvas Augstākās Atbrīvošanas Komiteja, kurai bija spēcīga loma pagrīdes darbības koordinēšanā. Iespējams, tieši pateicoties tam Lietuvā tā arī neizveidojās Leģions, jo pagrīdes vadība pret to aktīvi iestājās.
Grūti teikt vai lietuviešiem maz bija kādas cerības uz neatkarības atjaunošanu. Nākas secināt, ka drīzāk nebija. Jā, Nacistiskajai Vācijai bija pārsteigums par lietuviešu nacionālistu aktivitātēm padzenot Sarkano armiju, bet tas nebija gana spēcīgs šķērslis Vācijai nostiprināt savu varu un īstenot savu politiku Ostlandē. Turklāt, arī pagrīdes darbība nebija līdz galam organizēta nevienā brīdī, tādejādi tā nespēja uzsākt kaut ko konkrētu. Lai vai kā, šaubu nav, ka uzsākoties karam starp Vāciju un PSRS, Lietuva nokļuva kara krustugunīs un piedzīvoja okupācijas režīmu nomaiņu.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties