Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:962233
 
Vērtējums:
Publicēts: 24.05.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Gandrīz katram, kurš izdzird Antionio Saljēri vārdu, uzreiz prātā nāk ļaundaris, kurš noindēja Mocartu. Mūžīgā leģenda - Mocarts pret Saljēri — ir ērta un vēsturei dikti aizraujoša. Bet pilnīgi aplama. Protams, Mocarts, kā jau visi mūziķi, bija diezgan greizsirdīgs: būdams ārkārtīgi patriotisks, viņš Saljēri necieta vispirms jau tāpēc, ka bija sašutis: kaut kāds itālis ielaužas viņa zemē un dara pa savam (pieminēšu, ka otrs, kas uzsvēra, cik ārkārtīgi kaitīgas ir citu rasu ieplūsmes vācu kultūrā, bija Vāgners). Bet Saljēri nu pavisam noteikti nebija vainīgs viņa nāvē.Kā pieBilst pētnieks Māris Kupčs- Mocartu indēt nav bijis nekādas vajadzības: «Saljēri tolaik atradās pats savas slavas kalngalā.»

Antonio Saljēri dzimis Itālijas pilsētā Lengago turīga tirgotāja daudzbērnu ģimenē. Pirmās mācības viņš guva pie Džuzepes Tartīnī audzēkņa, sava brāļa vijolnieka Frančesko Antonio. Tika stāstīts, ka paslepus viņš bija devās uz blakus pilsētam, lai klausītos mūziku. Bērnība bez mākoņiem nebija ilga, 1763.gadā nomira viņa māte, bet neilgi pēc viņas arī tēvs. Kādu laiciņu zēns dzīvoja pie sava vecākā brāļa, taču tad viņu audzināšanā pieņēma tēva draugu ģimene. Močenigo ģimene bija viena no bagātākajām un arostikrātiskajām ģimenēm Venēcijā. Viņi droši vien jaunietim vēlējās sniegt muzikālo izglītību Neaoplē, taču viss sanāca pavisam savādāk. Pavisam nejauši Venēcija Antonio satika Floriānu Gasmanu-vīnes komponistu, kuram iepatikās kautrīgais un talantīgais jaunietis.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties