Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:961843
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 21.09.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Ataraksijas pārvaldībai svarīga ir gudra vēlmju pārvaldīšana, kas atbrīvo gara nemiera satraukumus, ķermenisko neveselību, neliedzot baudu. Vissvarīgākās no tām ir dabiskās nepieciešamās un vajadzīgās vēlmes. Ēpikūra vēlmju teorija noder gudras izvēles mācībai.1 Apzinot savas vēlmes un vajadzības, sakārtojot un izvērtējot to nepieciešamību, mēs varam uzturēt ķermeņa veselību, pasargāt dvēseli no liekiem satraukumiem un ciešanām, tādējādi nodrošinot ataraksiju. Pareizi izvērtējot savas vajadzības, cilvēks iegūst pašpietiekamību, kas ir būtisks atvasinātais baudas labums.
Epikūrs savā vēstulē Menoikejam rakstīja: „[..] skaidrs prāts apsver katras izvēles vai izvairīšanās cēloņus un atmet tukšus pieņēmumus, kuru dēļ dvēseli sagrābj vislielākais nemiers.” 2 Tātad baudu varam sasniegt tikai tad, ja mūs vada mūsu skaidrais prāts. Epikūra bauda nav dzīrošana, bagātīgi klāti galdi un pilni kausi vīna, bet gan ar cilvēka izziņas palīdzību apzinātie veidi, kā sasniegt dzīves augstāko mērķi, iegūstot pēc iespējas lielāku baudu un izvairīties no ciešanām.3 Ne velti viņš visaugstāk vērtē phronēsis (no grieķu val. - saprātīgums).4 Tāpēc arī neviens vājprātīgais nekad nespēs saprast baudas saturu, jo viņa prāts neļauj to apzināties, neļauj piepildīt apzinātās vēlmes, kas tiecas pēc baudas.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1232140
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties