Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:959155
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 17.02.2014.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 16 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Izmantoto avotu un literatūras apskats    6
1.1.  Gaja Jūlija Cēzara Biogrāfija    8
1.2.  Apceres „Piezīmes par Gallu karu” raksturojums    10
  Romiešu armija    12
2.1.  Romiešu armijas vēsture    12
2.2.  Romiešu armijas reformas 2.gs.p.m.ē.    16
2.3.  Romiešu armijas struktūrvienības    19
2.3.1.  Leģions    19
2.3.2.  Manipuls    21
2.3.3.  Kohorti    22
2.3.4.  Jātnieki un legāti    23
2.3.5.  Centūrijs    24
2.3.6.  Kara nometne    25
  Romiešu armijas atspoguļojums „Piezīmes par Gallu karu”    26
  Izmantoto avotu un literatūras saraksts    32
Darba fragmentsAizvērt

NOBEIGUMS
Iepazīstoties ar armijas struktūru un stāvoklis senajā Romā, jāsecina, ka vairāku gadsimtu garumā Romas armija ir mainījusies, nepārtraukti pilnveidojoties, kā rezultātā armija ir kļuvusi daudz elastīgāka.
Var secināt, ka republikas sākuma periodā dienēšana armijā Romas pilsoņu vidū tiek uzskatīta par goda lietu un pašsaprotamu pienākumu, tomēr jau 2.gs. p.m.ē situācija ir mainījusies, un dienēšana armija vairs nav pilsoņa pienākuma veikšana, bet ietiekoši grūts darbs. Tas pierāda, ka mainoties vēsturiskajai situācijai un armijas stāvokli, ir mainījušies arī cilvēku viedokļi par to, kas ir armija un cik tā ir nozīmīga.
Izpētot Romas armijas vēsturi, jāsecina, ka lielākās un nozīmīgākās pārmaiņas armijā ir radījušas tieši Gaja Marijas militārās reformas, kuras, pirmkārt, radīja situāciju, kad dienests armijā ir katra iedzīvotāja brīva izvēle, nevis obligāts pienākums kā iepriekš. Turklāt, šīs reformas radīja vēl veselu virkni fundamentālu lietu, kā algota karavīra profesijas un patstāvīgas armijas izveidi, kuras galvenais uzdevums ir karot. Izrietoši no iepriekš minētā, jāsecina, ka šī reforma pavēra iespēju īstenot daudz agresīvāku ārējo politiku, kā tas pierādījās Cēzara gadījumā ar karošanu Gallijā.
Apkopojot studiju darbā sniegto informāciju, jāsecina, ka kopumā attiecībā uz Romiešu armiju un karamākslu tiek uzsvērtas tādas īpašības kā stingra disciplīna, elastīgums un pilnīgu paklausību komandierim. Tāpat jāsecina, ka literatūrā pietiekoši liela uzmanība pievērsta leģionāru sagatavotībai Romas armijā.
Nobeigumā jāsecina, ka studiju darba apjoms kopumā ir pārāk šaurs, lai varētu pilnvērtīgi apskatīt tik plašu tēmu, kā Romiešu karamāksla, jo to ietekmē vairāki apstākļi, pirmkārt, jau nepārtrauktās reformas un armijas pilnveidošana. Vietām ir grūti izsekot, kad viena vienība pāraug otrā, vai kurā periodā beidz pastāvēt viena kārtība un sākas cita. Līdz ar to, lai studiju darbs būtu daudzmaz saturīgs, autore lielāko uzmanību veltīja vairāk vai mazāk Romas republikas periodam. Tiesa, arī impērijas posms būtu ļoti saistošs šī temata izpētē, īpaši Augusta laikā. Līdz ar to jāatzīst, ka nākotnē ir ļoti lielas perspektīvas šo pētījumu izvērst detalizētāku un plašāku.

Redakcijas piezīmeAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties