Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:954638
 
Vērtējums:
Publicēts: 12.10.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Budisma arhitektūra
Budisma izplatīšanās Indijā veicināja daudzu kulta pieminekļu celtniecību, kur plaši tika izmantots akmens. Galvenās ar Budas kultu saistītās celtnes bija stūpas jeb relikvāriji, kur glabājās Budas relikvijas, piemiņas stabi jeb stambhas, kurās tika iecirsti Budas sprediķu teksti. [..] Stūpa ir trīspakāpju celtne, kuras apakšējo daļu veido grandiozs puslodes formas zemes uzbērums, aplikts ar ķieģeļiem vai akmens plāksnēm. Stūpas augšdaļā ir astoņi horizontāli apļi, kas simbolizē ceļu uz atpestīšanu, ko iespējams sasniegt, ievērojot astoņus dzīves likumus. Viena no pazīstamākajām ir Sanči stūpa (celta ap 250. g. p.m.ē.). Tā ir puslodes veida ķieģeļu celtne, apšūta ar sārtu smilšakmeni. Stūpas augstums – 16,5 m, bet pamatnes diametrs – vairāk nekā 30 m. Puslodes iekšpusē izbūvēta telpa, kur glabājas urna ar Budas pelniem un citas relikvijas. Stūpai visapkārt ir mūra sēta ar četriem vārtiem jeb toranām, kas no vienas vietas noklāti ar skulpturāliem veidojumiem.
Stambha – kolonna ar dzīvnieka figūru. Ašokas laikā tika uzbūvētas 30 šādas kolonnas, saglabājušās 10. Slavenākā no tām atrodas Sarnatā. Tā beidzas ar t. s. Lauvu kapiteli – četrām lauvas figūrām. Mūsdienās Sarnatas stambhas kapiteļa attēls ir iestrādāts Indijas Republikas valsts ģērbonī.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1123995
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties