Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:953425
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 10.02.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 9 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Kas ir ģenētika?    4
2.  Ģenētikas pamati    5
2.1.  Gēnu saistība. Krustmija    7
2.2.  Gēnu mijiedarbība    8
2.3.  Gēnu un vide mijiedarbība    9
2.4.  Gēnu inženierija    10
3.  Ģenētiski modificēti organismi    12
3.1.  Kur mūs ved ģenētiskā modifikācija    14
3.2.  Cēlonis ģenētiskām kroplībām    15
3.3.  ĢMO pētījumu rezultātus slēp    16
3.4.  Pasaulei ĢMO nav izdevīgi    17
  Secinājumi    19
  Izmantotā literatūra    20
Darba fragmentsAizvērt

SECINĀJUMI
1. Ģenētika ir bioloģijas nozare, kas pēta organismu iedzimtību un mainību. Šīs zinātnes nosaukums atvasināts no latīņu vārda genus – „cilts”.
2. Ģenētika nosaka daudz (bet ne visu) par organisma izskatu, ieskaitot cilvēkus, un iespējams arī to kā viņi uzvedas. Apkārtējās vides atšķirības un nejauši faktori arī to iespaido.
3. Gēnu saistība ir gēnu kopējā iedzimšana no paaudzes uz paaudzi. Gēnu saistības materiālais pamats ir hromosoma. Apmaiņai starp homoloģisko hromosomu identiskajiem rajoniem sauc par krustmiju. Krustmijai ir liela evolucionāra nozīme, jo tā nodrošina jaunu gēnu kombināciju rašanos, līdz ar to sasniedzot materiālu izlasei.
4. Raksturīgākie nealēlisko gēnu mijiedarbības veidi: polimērija, epistāze, modificēšana, komplementaritāte un plejotropija.
5. Ar ģenētiskās modifikācijas paņēmieniem var radīt organismus ar visdažādākajām īpašībām, piemēram, kartupeļus ar lielāku cietes saturu, augļus un dārzeņus, kas izturīgāki pret kaitēkļiem, vai labību, kas ir izturīga pret herbicīdiem, u.c., īpašībām.
6. Gēnu inženierijas metodes tiek izmantotas arī zemkopībā un lopkopībā. Pārtika produktus, kas iegūti no organismiem, kuri izveidoti ar gēnu inženierijas metodēm, sauc par ģenētiski modificētu pārtiku.
7. Galvenā atšķirība starp parastiem un ģenētiski modificētiem organismiem ir avotā, no kura nāk organisma pazīmes: Ģenētiski modificēto organismu (ĢMO) viena vai vairākas pazīmes nāk no citām, bieži vien visai atšķirīgām sugām, veidojot kombinācijas, kas dabā nebūtu iespējamas.
8. Latvijā un Eiropā neaudzē ģenētiski modificētās kultūras - šajā jomā līderes ir ASV, Kanāda, Argentīna un Ķīna. Visizplatītākā ir ģenētiski modificētas sojas, kukurūzas un rapša audzēšanas; ģenētiski modificēti ir arī kartupeļi, citrusaugi, retāk - tomāti.
9. ĢMO bīstamību ir pierādījuši dažādu valstu zinātnieki. Nopietnas negatīvas izmaiņas ir atklātas ne tikai pašos ĢMO, bet arī to dzīvo būtņu organismos, kuri šos produktus lieto uzturā.


Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1312026
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties