Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:953115
 
Vērtējums:
Publicēts: 08.03.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

15.1. Latviešu valodas pētniecība. J.Alunāns, A.Kronvalds, K.Mīlenbahs, J.Endzelīns.
*Pirmie raksti lat.val. parādās 16.gs., kuru autori ir vācu mācītāji. Latviešu valodas izpēte un pilnveide sākās 17.gs. ar gramatikas un vārdnīcu sarakstīšanu. Pirmie pētnieki ir cittautieši, un pirmās grāmatas arī galvenokārt ir domātas cittautiešiem. Latvieši savas valodas izpētei īsti sāka pievērsties tikai nacionālās atmodas laikā.
-17.gs.lat.val. izpētē ievērojama loma ir vācu mācītāja Manceļa darbībai. Izmantodams tā laika vācu val. ortogrāfijas paņēmienus, viņš uzlabo lat.val. rakstu valodu, liek pamatus gotiskajam rakstam. Vinš ir arī pirmās zināmās iespiestās lat.val. vārdnīcas (vācu- latviešu) “Lettus” autors, kas ietekmē turpmāko leksikogrāfijas attīstību.
-18.gs. Stenders sagatavo gramatiku “Jauna pilnīgāka latviešu gramatika”. Gramatikas otro daļu veido vārdnīca “Latviešu leksikona uzmetums”.
-19.gs.pirmajā ceturksnī nodibinās Latviešu literārā biedrība, kuras galvenais mērķis- lat.val. pētīšana un izkopšana.
-Nākamais lat.val. pētīšanas posms saistās ar latviešu nacionālās atmodas kustības darbiniekiem- J.Alunānu, Kr.Voldemāru, Kr.Baronu, Kasparu Biezbārdi, A.Kronvaldu. Par savu darbības mērķi jaunieši izvirza uzdevumu0 pilnveidot lat.val., lai tā sasniegtu kultūrtautu valou attīstības līmeni.
*Valodas zinātni ciešā saiknē ar valodas praktisko lietojumu tālāk attīsta zinātnieki Kārlis Mīlenbahs un Jānis Endzelīns. Mīlenbahs- uzrakstījis ap 100 dažādu apcerējumu par valodu. Izcilākais viņa darbs- “Latviešu valodas vārdnīca”. Abu valodnieku kopdarbs ir arī mūsdienu lat.val.ortogrāfija.
*Juris Alunāns: parādīja līdekļus kā lat.val. padarīt par kultūras tautas valodu, tie ir- valodas normēšana, vārdu krājuma tīrīšana un bagātināšana, kā arī ortogrāfijas reformēšana. Viņš uzskatīja, ka literārās valodas leksiku var bagātināt arī ar prievārdiem, ka jaunus vārdus var veidot arī pēc citu valodu parauga ar savas valodas līdzekļiem. Plaši lietoja internacionālismus. Ievērojami bagātinājis leksiku.
*Atis Kronvalds: viņa mērķis- vienota izkopta literārā valoda. Pozitīvi vērtē svešvārdu ieplūšanu lat.val.. Par pašu galveno valodas krājuma bagātināšanas paņēmienu uzskata jaunu vārdu darināšanu un vecvārdu lietošanu jaunā nozīmē.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1131612
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties