Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:950307
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 14.11.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Monetārā politika, ko realizē Latvijas Banka paredz labvēlīgus apstākļus ilgtermiņa attīstībai tautsaimniecībā. Latvijas Bankas svarīgākais darbības mērķis ir īstenot naudas politiku, kas regulē apgrozībā esošo naudas daudzumu, tādējādi valstī saglabājot cenu stabilitāti, kas nepieciešama stabilai un prognozējamai uzņēmējdarbībai, kā arī nacionālās valūtas uzticību.
Kopš 1993. gada Latvijas Bankas izvēle ir fiksēts valūtas kurss, tādējādi veidojot neatkarīgu monetāro politiku un realizējot stabilizācijas programmu. Izvēlētā fiksētā valūtas kursa stratēģija nodrošina to, ka veidojot tirgus ekonomiku tiek samazināta inflācija, stabilizēta makroekonomiskā vide un nacionālā valūta, kā arī nostiprināta iedzīvotāju uzticība valsts ekonomiskajai politikai.
Fiksētās valūtas kursa politikas iezīme ir tā, ka tā pozitīvi ietekmē mazo valstu ekonomikas attīstību, kurās svarīgu lomu ieņem eksporta un importa operācijas. Tas attiecas arī uz Latvijas tautsaimniecību, jo tā ir atkarīga no pārmaiņām pasaules finanšu un preču tirgos. Kapitāla ieplūšanu un aizplūšanu no valsts var radīt būtiskas īstermiņa valūtas kursa svārstība, jo palielinot valūtas izdevumus un riskus, kā rezultātā tiek negatīvi ietekmēta uzņēmējdarbība. Latvija centrālās bankas noteiktais naudas daudzums, kredīts, procenta likmes un valūtas kurss ietekmē ekonomisko aktivitāti un cenu izmaiņas ekonomikā, tādējādi valūtas kursa kanālam ir svarīga ietekme uz patēriņa cenu dinamiku. Tas izskaidrojams ar to, ka Latvijā ir liels importētas produkcijas īpatsvars un ražošanā var vērot augstu importa komponenti. Fiksēta kursa režīms nodrošina valūtas riska ierobežošanu un stabilu pamatu, lai uzņēmumi varētu plānot un noteikt cenas. Tas veicina investīciju un starptautisko tirdzniecību.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties