Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:947123
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 14.03.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Rases un tautas. Āfriku apdzīvo pamatiedzīvotāji (senie, pastāvīgie iedzīvotāji) un ieceļotāji (ienācēji). Abu grupu iedzīvotāji pieder pie trim galvenājām zemeslodes rasēm - pie eiropeīdās rases, ekvatoriālās rases un mongoloīdās rases. Galveno kontinenta iedzīvotāju daļu veido pamatiedzīvotāji.
Kontinenta ziemeļdaļu apdzīvo senie Āfrikas iedzīvotāji berberi un arabi, kas ieceļojuši no Āzijas. Abas šo tautu grupas pieder pie eiropeīdās rases dienvidu atzara. Berberiem un arābiem ir raksturīga melnīgsnēja seja, tumši mati un acis, iegarens galvaskauss, šaurs deguns un ovāla seja. Ziemeļāfrikas tautas runā galvenokārt arābu valodā. ledzīvotāji, kas runā berberu valodā, sastopami tikai dažos rajonos.
Lielāko daļu kontinenta - no Sahāras līdz pašiem dienvidiem - apdzīvo negroīdi. Tie veido vienu no ekvatoriālās rases atzariem. Vairumam negroīdu ir tumša ādas krāsa. Tā aizsargā organismu no svelmainajiem Saules stariem. Biezajos sprogainajos matos veidojas gaisa slānitis, kas pasargā galvu no pārkāršanas. Negroīdu vidū ir novērojamas lielas atšķirības sejas pantu, galvas formas, ādas krāsas un auguma ziņā. Tāpēc negroīdu rase tiek iedalīta grupās. Dienvidāfrikas tuksnešos un pustuksnešos dzīvo bušmeņi un hotentoti. Tā kā tiem ir dzeltenbrūna āda un plata seja, tie šķiet nedaudz līdzīgi mongoloīdiem. Bušmeņus un hotentotus gandrīz pilnīgi ir iznīcinājuši eiropiešu kolonizatori.

Āfrikas ekvatoriālajos mežos apmetušies pigmeji. To maksimālais garums nepārsniedz 150 cm. Vidējais garums ir 142 cm. Pigmejiem āda nav tik tumša, kā lielākajai daļai negroīdu. Nīlas augšteces un vidusteces baseinā, kā arī uz austrumiem no Viktorijas ezera dzīvo nīlotu ciltis. Nīlotem ir ļoti tumša, gandrīz melna āda, samērā šaurs deguns. Nīloti ir visgarākie Āfrikas iedzīvotāji.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1136269
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties