Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Mācības par kolīziju normām un starptautisko privāttiesību vēsturiskā attīstība. Faktiskais sastāvs ar ārvalsts elementu

     

    Konspekts13 Tiesības

6,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:945047
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 24.01.2017.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Tiesību normu intertemporālā piemērojamība - ir tiesību normas piemērošana laikā. Piemēram: Publiskajās tiesībās jaunā tiesību norma parasti ir piemērojama tiem apstākļiem, kas radušies pirms, bet turpinās pēc jaunās tiesību normas spēkā stāšanās (ievadītiem jeb turpinātiem apstākļiem), proti, jaunajai tiesību normai ir tūlītējs spēks.
*Juridiskajā literatūrā atzīts, ka atbilstoši tiesību normu intertemporālās piemērojamības principam no vienas puses, agrākā tiesību norma līdz ar šādas jaunas tiesību normas spēkā stāšanās brīdi zaudē spēku, pamatojoties uz principu lex posteriori derogat legi priori (ja konstatēta pretruna starp vienāda juridiska spēka normatīvajiem aktiem, spēkā ir jaunākais normatīvais akts). Taču no otras puses, tiesību normas spēka zaudēšana pati par sevi nenozīmē arī tās nepiemērojamību.
*Tiesām un ierēdņiem var būt arī grūtības noteikt laikā (intertemporāli) piemērojamo likuma normu. Civiltiesiskajās attiecībās pēc vispārīgā principa piemēro to normu, kura ir bijusi spēkā tad, kad attiecīgā tiesiskā attiecība izveidojusies. Jaunā tiesību norma ir piemērojama tikai nākamiem apstākļiem, tas ir, tai ir tikai uz nākotni vērsts spēks. Minētais izriet no Civillikuma 3. panta, kurš noteic, ka „Katra civiltiesiskā attiecība apspriežama pēc likumiem, kas bijuši spēkā tad, kad šī attiecība radusies, pārgrozījusies vai izbeigusies. Neskartas paliek jau iegūtās tiesības.” Publiskajās tiesībās pēc vispārīgā principa likuma normām ir tūlītējs spēks, ja vien pašā likumā nav noteikts citādi. Tomēr tiesību teorijas zināšanu attiecībā uz tiesību normu intertemporālo piemērojamību bieži pietrūkst. Iedzīvotāji šajā situācijā ir neaizsargāti, jo neizprot, kura tieši likuma norma ir piemērojama attiecīgajam gadījumam.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −1,70 €
Materiālu komplekts Nr. 1358735
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties