Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:943618
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 08.04.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    2
  Informācija par rakstnieku    2
  Īss grāmatas satura pārstāsts    3
  Daiļdarba spriedzes līkne    7
  Tēlu sistēma    8
  Divu galveno tēlu raksturojums    9
  Daiļdarba valoda    10
  Kopsavilkums    12
  Izmantotā literatūrā    13
Darba fragmentsAizvērt

Ievads

Esmu izlasījusi daudzas Alfrēda Dziļuma grāmatas, bet romāns „Saplēstā krūze” man patika visvairāk. Šo grāmatu pirmo reizi paņēmu rokās pēc vecāmammas pamudinājuma. Viņa par šo Alfrēda Dziļuma grāmatu stāstīja to cik tā ir interesanta un, ka man tā noteikti ir jāizlasa. Izlasot nosaukumu un apskatot grāmatas vāku man likās, ka grāmata jau nu nebūs no tām interesantākajām, bet, lai vecāmamma nedusmotos nolēmu to izlasīt. Pašai par pārsteigumu sākot lasīt nevarēju apstāties un grāmatu izlasīju divās dienās. Nosaukums bija ļoti precīzs grāmatas saturam, un vēl pat šodien nevaru saprast kā romānā tik lielu lomu var spēlēt vienkārša māla krūze. Vēl joprojām esmu pateicīga savai vecāmammai, ka viņa man tomēr iedeva un ieteica izlasīt šo grāmatu. Tā kā tā ir kļuvusi par manu vismīļāko grāmatu, nolēmu par to arī rakstīt referātu. Es domāju, ka referātu rakstīt būs viegli, jo grāmatu esmu izlasījusi trīs reizes.

Grāmatu „Saplēstā krūze” ir izdevis apgāds „Liesma”, 1990. gadā. Grāmatas redaktore V. Kaņepe, mākslinieciskā redaktore M. Dragūne, tehniskā redaktore I. Barviģe. Korektore A. Giptere, Induļa Zvagūža grafiskā apdare, uz grāmatas vāka mākslinieka – Ugas Skulmes zīmējums. Grāmatā ir 431lpp.

Informācija par rakstnieku
Alfrēds Dziļums ir dzimis 1907.gada 2.maijā, Doles pagastā. Savu bērnību pavadījis Baldones pagasta „Rietumos”. Taču otrā pasaules kara virpulis aizrāvis Alfrēdu Dziļumu projām no dzimtenes, vispirms uz Vāciju, bet 40. gadu beigās viņš pārcēlās uz Zviedriju, kur nodibināja jaunu ģimeni un audzināja meitu Kristīni. Alfrēds Dziļums ir miris 1976.gada 31.maijā Vērmlandē, Zviedrijā.
Alfrēds Dziļums sāka literāro darbību ar zemnieku dzīves tematiku un savu raksturīgo stilu atrada ar godalgoto noveli „Pelni”. Cilvēku gaitas viņa darbos organiski savijas ar Latvijas dabu. Viņš ir īsts dabas tēlojumu meistars. Otrs viņa darbu avots ir Latvijas lauksaimniecības modernizēšana un lauku dzīves pārmaiņas Latvijas agrārreformas gados. Tieši šis temats ir aprakstīts manā izvēlētajā grāmatā „Saplēstā krūze”. Vēlākajos gados Alfrēds Dziļums savu tematiku paplašināja ar bēgļu dzīves ainām. Vēl vienu jaunu tematiku viņš guva karavīra gaitās un pārdzīvojumos. Pavisam Alfrēds Dziļums ir sarakstījis 44 romānus, 10 lugas, esejas un miniatūras.
Alfrēds Dziļums ir sarakstījis šādus darbus:
• Romānus: „Dieva dzirnas”, „Pārvietotie”, „Nokaltis zars”, „Mežleja taurētājs”, „Lai neaizmirstam”, „Vēja melderis”, „Vēja kaņepe”, „Aklā ezera velns”, „Vilka zobs”, „Vakars uz ezera”, „Dieva dārzs”, „Celmenieki”, „Kurzemīte sērdienīte”, „Tiesas svētdiena”, „Ķurzemes sirds vēl dzīva”, „Saplēstā krūze”, „Gaidi mani”, „Cilvēks vētrā”, „Daugavas krāces”, „Tornas grāvrači”, „Raženā audze”, „Gaišie logi”, „Sila kakts”, „Viršu druva”, „Rāvainie ūdeņi”, „Meža pils”, „Vienas vasaras zieds”, „Laila no Rīgas”, „Raženā audze”.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1134042
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties