Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:942993
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 14.03.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 13 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Budžeta deficīta veidošanās un tā segšanas avoti    5
2.  Valsts parāda jēdziens    10
2.1.  Valsts iekšējais parāds, tā ietekme uz ekonomiku    12
2.2.  Valsts ārējais parāds    14
3.  Valsts parāda saistības    18
4.  Valsts parāds, tā struktūra Latvijā    20
  Secinājumi    25
  Izmantotās literatūras saraksts    27
  PIELIKUMI    28
Darba fragmentsAizvērt

Jebkurai valstij ir būtiski atrisināt ekonomikas pamatbroblēmu - panākt līdzsvarotu ekonomikas attīstību un savu resursu maksimālu izmantošanu. Kā pieredze rāda, to nav iespējams nodrošināt vienīgi ar tirgus mehānismu, tāpēc aktuāla ir kļuvusi ekonomikas valsts regulēšana. Bez valsts iejaukšanās nevar īstenot optimālu struktūrpolitiku un pretkrīžu pasākumus. Valsts veic šīs funkcijas, galvenokārt ietekmējot kopējo pieprasījumu ar tā rīcībā esošiem līdzekļiem. Tos efektīvi izmantojot, var mazināt gan negatīvo procesu ietekmi, gan veicināt ekonomisko izaugsmi. Līdz ar to būtiska loma ekonomiskās politikas realizēšanā ir valsts budžetam.
Valsts budžets ir valsts ieņēmumu un izdevumu atspoguļojums viena finansu gada laikā. Ja valsts izdevumi pārsniedz valsts ieņēmumus, tad valsts budžetā veidojas deficīts. Katras valsts mērķis ir panākt sabalansētu budžetu, un, lai tas tiktu realizēts, tiek izmantotas vairākas metodes budžeta līdzsvarošanai. Viena no metodēm ir valsts aizņēmums, savas valsts robežās vai ārpus valsts robežām, tā rezultātā veidojas gan valsts ārējais parāds, gan valsts iekšējais parāds. Latvijas valsts parāds veidojies laikā pēc Latvijas valsts neatkarības atjaunošanas, kad budžeta ieņēmumi un valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas procesā gūtie līdzekļi nebija pietiekami, lai pilnā apmērā nodrošinātu valsts budžeta likumā paredzēto izdevumu finansēšanu.
Ekonomistu vidū pastāv dažādi viedokļi par valsts parāda veidošanos, tiek uzskatīts, ka valsts aizņēmums, tas ir bagātu valstu prioritāte. Taču mūsdienās valsts aizņēmumi ir ne tikai bagātām valstīm, bet arī mazāk bagātām valstīm. Neatkarīgi no valsts bagātības, valsts parāda ietekme ir redzama jebkurā valstī, kas budžeta deficītu sedz ar aizņemšanās metodi. Mūsdienās arvien aktuālāka tēma ir valsts budžeta deficīta segšana ar aizņemšanās metodi.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1182655
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties