Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:935004
 
Vērtējums:
Publicēts: 10.06.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

1987. gadā iznāk ceturtā Vējāna darbu izlase „Lubāns sapņo par Daugavu”. Dzeja, publicistika, atdzeja. Ilgoņa Bērsona sakopojums un starpvārdi.
„Latgales rakstu gaisma sejās, grāmatās un preses slejās, esejās” iznāk 1996. gadā apgādā „Sprīdītis” – ar Sorosa Fonda Latvijā un J. Blaževiča atbalstu. Redaktors un pēcvārda autors- P. Klīdzējs.
1998. gadā „Jumava” izdod V. Valeiņa „Latgaliešu lirikas vēsturi”, kurā A. Vējānam veltīta apcere un bibliogrāfiskie avoti.
Nodevis Karoga redaktora stafeti Mārai Zālītei, 1989. gadā Vējāns, kā pats saka, kļūst par „brīvkungu”. Taču arī pensijas gados, neraugoties uz nopietnu slimību smagumu, vairākkārtēju piesaisti slimnīcai, Vējāns katru iespējamo brīdi strādā, ir visa mūža literatūras strādnieks. Atmodas gados top „Latgolas mozaika” latgaliešu valodā.
1995. gadā iznāk dzejoļu krājums „Krustceļu vējos”. Tā ir jauna kvalitāte A. Vējāna dzejā.
1997. gada 1. aprīlī, A. Vējāna 70 gadu jubilejas priekšvakarā sērijā „Likteņstāsti” nāk klajā īpatna. pievilcīga grāmatiņa 500 eksemplāros „Andra Vējāna 33 mūža atspulgi dzejā un dzīves ievadstāsts”. Tās nobeigumā- samērā pilnīga biogrāfija.
1997. gadā iznāk Vējāna visa mūža lolojums- „Rāznas krūze. Latgaliskā dzeja. 1946-1996”. Tajā apkopota latgaliski 50 gadu laikā tapusī dzeja.
2001. gadā nāk klajā krājums „Rudzu zāle zem sniega”. 2002. gadā iznāk dzejas izlase „Es mīlu Latgali”. Tajā publicēti 74 latviešu dzejnieku vārsmojumi par zilo ezeru zemi. A. Vējāns ir šīs izlases redaktors, priekšvārda un 18 dzejoļu autors.
2005. gadā iznāk Vējāna „Rozes Silajāņu vāzē” (dzejas izlase).
Dzejnieks miris 2005. gada 8. decembrī.
2006. gada rudenī ii Meža kapos Uzstādīts mākslinieciski pievilcīgs kapakmens- piemineklis ar abiem dzejnieka vārdiem- Donats Kalnačs. Andris Vējāns.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1243318
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties