Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:934599
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 24.04.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Lai pasargātu izgatavotā priekšmeta virsmu no bojāšanās un uzlabotu izstrādājuma izskatu, to kodina (iekrāso) un lako.
Kodināšana ir koka priekšmetu iekrāsošana ar ūdenskrāsām – kodnēm. Kodināšanai var lietot dažādus anilīnkrāsu vai organisko krāsu pulverus, kas pirms lietošanas sagatavoti pēc attiecīgiem norādījumiem, vai gatavas kodnes, kuras pēc vajadzības atšķaidītas. Lai būtu vieglāk kodināt un kodne dziļāk iesūktos koksnes virskārtā, kodnei var pievienot 5...10% amonjaka šķīduma.
Laba kodne neaizsedz koksnes dabisko šķiedru, bet iesūcas tajā dažādos dziļumos atkarībā no koksnes uzbūves. Ja nav piemērotas koka kodnes, var izmantot arī parastās auduma krāsas.
Izplatītākie krāsu toņi ir melns, pelēks, brūns, sarkanbrūns un zaļganpelēks. Visplašāk izmanto dažādu brūno toņu kodni – riekstkodni. To šķīdina verdošā ūdenī. Šķīdumu atdzesē, divas diennaktis nostādina un uzmanīgi nolej no nogulsnēm. Lai iegūtu spilgtu toni, šķīdumam pielej ožamo spirtu. Tumšu toņu iegūšanai lieto nigrozīnu. Ar mazu nigrozīna koncentrāciju iegūst zilpelēku toni, ar lielu koncentrāciju – melnu toni. Pirms kodināšanas virsmu slīpē.
Kodni uz kodināmās virsmas uzklāj ar plakanu otu, sūkli, tamponu, zaķa ķepu vai arī uzsmidzina. Lielas virsmas ieteicams iepriekš saslapināt ar ūdeni. Pa saslapinātu koka virsmu kodne izplūst vienmērīgi, tāpēc veidojas bezplankumu iekrāsojums. Kodni klāj un izlīdzina šķiedru virzienā. Uz vertikālām virsmām kodni klāj virzienā no apakšas uz augšu. Kodinātā virsma jānorīvē ar mitru tamponu, lūku saišķi vai lupatu. Kodināto virsmu žāvē 18(o) C temperatūrā vismaz 1,5 stundas.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties