Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:933625
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 25.08.2014.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 10 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2011. - 2015. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Demokrātija: jēdziens, izpratne un veidi    4
1.1.  Demokrātijas jēdziens    4
1.2.  Demokrātijas izpratne    4
1.3.  Demokrātijas veidi    5
2.  Pārstāvniecības demokrātijas raksturojums    5
3.  Tiešās demokrātijas raksturojums    7
4.  Pārstāvniecības un tiešās demokrātijas salīdzinājums    10
  Secinājumi    11
  Izmantotās literatūras saraksts    13
Darba fragmentsAizvērt

SECINĀJUMI
Demokrātiju var iedalīt divās galvenajās kategorijās: tieša un pārstāvju demokrātija. Tauta savu varu var realizēt gan tieši, gan netieši. Tiešā veidā tā savu varu realizē, pieņemdama likumus tautas nobalsošanā, ierosinādama pieņemt likumus, izvēlēdama parlamentu un prezidentu. Šo varas realizēšanas veidu, kur tauta tieši piedalās svarīgāko valsts funkciju realizēšanā, sauc par tiešo demokrātiju. Otrs varas realizēšanas veids ir netiešā (pārstāvju) demokrātija, kur tauta tai piederošo varu uztic realizēt parlamentam – institūcijai, kas pārstāv tautu un darbojas tās vārdā. Arī Latvijā tautas politisko gribu īsteno pārstāvnieciskās valsts varas institūcijas.
Referātā izvirzītie mērķi tika sasniegti. Apkopojot informāciju par tiešo demokrātiju secināju, ka brīvas vēlēšanas un referendums var uzskatīt par demokrātijas pamatu, jo tādejādi tauta var paust savu gribu, ievēlot pārstāvjus no sava vidus valdībā, un paužot viedokli attiecīgajā jautājumā. Bet šai demokrātiskajai formai piemīt būtiski trūkumi: pilsoņi, kas piedalās nobalsošanā, bieži vien nav pietiekami kompetenti, un tapēc ir iespējams, ka balsošanas rezultāti neatspoguļo tautas gribu. Referenduma jautājumi parasti ir ļoti kategoriski, un balsotāji visu likumprojektu var noraidīt tikai tapēc vien, ka tajā ir kāds viņiem nepieņemams pants. Referenduma rīkošana prasa lielus izdevumus. Taču tiešās demokrātijas izmantošana tautai dod iespēju būt politiski aktīvai, efektīvi kontrolēt parlamentu un, likumus tieši akceptējot, piešķirt tiem augstāko spēku.
Likumdevējvarai jāpieder tautai kopumā, taču lielās valstīs tautai tiešā veidā ar šo varu nav iespējams rīkoties un pat mazās valstīs tas ir grūti un tapēc tautai jāizvēlē savi pārstāvji, kas darītu to, ko viņa nevar izdarīt pati. Mūsdienās gandrīz visas demokrātiskās valstis tiek pārvaldītas pārstāvnieciskās valsts formā. Tāpat kā tiešajai arī pārstāvju demokrātijai piemīt daži trūkumi: dāsni apmaksātu priekšvēlēšanu aģitāciju un izmantojot varas resursus sabiedrības bagātākie slāņi savu interešu pārstāvjiem priekšvēlēšanu kompaņas laikā spēj piesaistīt plašu vēlētāju aprindu simpātijas un panākt savu pārākumu pārstāvniecības iestādes – parlamentā un pašvaldībās. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1340664
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties