Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:932372
 
Vērtējums:
Publicēts: 14.04.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 11 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

1. Nīderlandes zinātnieks, humānists un rakstnieks Roterdamas Erasms, (1469 – 1536)
Roterdamas Erasms, īstajā vārdā Gerhards Gerhards (latīniskais vārds – Erasmus Roterdamus, Desiderius), „kristīgā humānisma karalis” ir ievērojamākais ārpusitālijas renesanses kultūras darbinieks, kurš prasmīgi un asprātīgi cīnījās pret tumsonību, varmācību un liekulību, kā arī pret reliģisko fanātismu un šarlatānismu zinātnē, sarakstīja darbus par valodniecību, filozofijas un teoloģijas jautājumiem, daudz uzmanības veltot arī audzināšanas un sadzīves problēmām. Erasms kā garīdznieka ārlaulības dēls piedzima Holandē, netālu no Roterdamas, bet vēlāk daudz ceļoja.
Erasms sludināja savu pārliecību par to, ka sabiedrība attālinājusies no patiesi kristīgiem dzīves principiem, tāpēc aizvien dziļāk grimst grēkā un netikumībā. Šajā nolūkā viņš, apguvis līdz pilnībai grieķu valodu, pievērsās Jaunās derības teksta labošanai. Vēl viņš rakstījis un runājis latīņu valodā, tulkojis Eiripīda traģēdijas.
Pasaules slavu rakstnieks ieguva ar dzēlīgo satīru „Muļķības slavinājums” (1509), kurā sarkastiski izzobojis gan sava laika, gan cilvēces netikumus vispār – muļķību, tumsonību, šarlatānismu, iedomību, liekulību, reliģisko fanātismu u. c. Ar Trientas koncila lēmumu šī grāmata 1559. gadā tika iekļauta aizliegto darbu sarakstā. Viņš bijis izcilākais latīņu prozas stilists kopš Cicerona laikiem. Viņš nepakļāvās katoliskās baznīcas tradicionālajiem dogmatiskajiem skaidrojumiem un bija Mārtiņa Lutera uzskatu pretiniek, jo centās aizstāvēt ideju par cilvēka garīgo neatkarību.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −1,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1133639
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties