Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:928637
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 19.01.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Bērnu tiesību vēsturiskā attīstība ir ilglaicīga un bērniem mokoša, jo sākotnēji viņi netiek uzskatīti par pilnvērtīgiem cilvēkiem, pret viņiem tiek vērsta emocionālā, seksuālā un fiziskā vardarbība, bērni tika izmantoti atbilstoši pieaugušo vajadzībām un vēlmēm. Tomēr laika gaitā sāk parādīties dažādi likumi, kas bērniem piešķir arī tiesības.
20. gadsimta sākumā bērnu tiesības pamatā tiek skatītas kontekstā ar pastāvošajām problēmām bērnu darbaspēka izmantošanā, bērnu tirdzniecībā un seksuālā ekspluatācijā. Nepieciešamība nodrošināt bērnu veselības aizsardzību un viņu tiesību aizsardzību likumdošanas līmenī mudināja Nāciju Līgu pieņemt 1924.gadā Ženēvas Bērna tiesību deklarāciju. Deklarācijā tika likts uzsvars uz bērnu sociālajām un ekonomiskajām tiesībām. Būtiski, ka visi pienākumi tika novirzīti uz pieaugušajiem, valstij par bērniem nebija jāuzņemas nekāda atbildība, tomēr šī deklarācija lika pamatus starptautisko standartu izstrādei bērnu tiesību jomā. (Bērna tiesību vēsturiskā attīstība, Sk.int. 08.05.2010.)
1959. gadā Apvienoto Nāciju Organizācijas ietvaros tika pieņemta ANO Bērna tiesību deklarācija, kurā tika pasludināti sociālie un tiesiskie principi, kas skar bērnu aizsardzību un labklājību. Minētajā deklarācijā tika atzīmēts, ka „bērnam viņa fiziskā un garīgā brieduma trūkuma dēļ ir nepieciešama īpaša aizsardzība un gādība, ieskaitot arī pienācīgu tiesisko aizsardzību, kā pirms, tā arī pēc dzimšanas”. Šajā dokumentā ir noteikti 10 principi, kuru atzīšana un ievērošana var „nodrošināt bērniem laimīgu bērnību”. (Bērna tiesību vēsturiskā attīstība, Sk.int. 08.05.2010.)
Šī deklarācija nebija ar juridisku spēku, tā nevarēja pilnībā pasargāt bērnu un ietekmēt kādu jeb pārliecināt, ka bērns ir nākotne un ir jāievēro viņa tiesības un viņš ir jāaizsargā, tomēr šī deklarācijā bija kā apvērsums bērna tiesību aizsardzības jomā.
Ejot laikam, 1970. gads parādīja, ka ir jāpieņem dokumenti, kuriem ir juridisks spēks, kas regulētu bērnu tiesības un aizsardzības mehānismu, jo sabiedrības attīstības līmenis, bērnu stāvoklis un jaunās problēmas, lika pieņemt nopietnākus mērus un ieviest jauninājumus jau esošajā deklarācijas saturā.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1237313
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties