Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:928201
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 11.05.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Anotācija(latviešu, krievu angļu valodā)   
  Ievads   
1.  Faktori, kas ietekmē veselību   
2.  Higiēna   
3.  Zobu veselība   
4.  Ķermeņa kopšana   
5.  Miegs   
6.  Dienas režīms   
7.  Uzturs   
8.  Vitamīni, to atklāšana   
9.  Fiziskā forma, rūdīšanās   
10.  Aptaujas rezultātu analīze   
  Nobeigums   
  Izmantotās literatūras saraksts   
Darba fragmentsAizvērt

1.Faktori, kas ietekmē veselību
Veselība ir cilvēka fizisko un garīgo īpašību kopums, kas ir viņa ilga mūža pamats un nepieciešams priekšnoteikums, lai īstenotu radošos plānus, ražīgi strādātu sabiedrības labā, radītu stipru, draudzīgu ģimeni, dzemdētu un audzinātu bērnus. Patiesa ir paruna: „Pazaudēji naudu – neko neesi pazaudējis, pazaudēji laiku – daudz esi pazaudējis, pazaudēji veselību – visu esi pazaudējis.” Taču vai vienmēr mēs veselību saudzējam, to stiprinām?
Veselību palīdz stiprināt noteikts dienas režīms. Ēst, gulēt, izpildīt higiēniskas procedūras un pārējo ir ieticams noteiktā laikā. Pateicoties stingram režīmam, organismam ir normāla slodze, izlietotais spēks ātrāk un pilnīgāk atjaunojas, organisms mazāk nolietojas.
Veselību nostiprina aktīva kustēšanās. Mūsdienu cilvēks pārāk maz kustas. Patstāvīgi samazinās nemehanizētā darba īpatsvars rūpniecībā un lauksaimniecībā, attīstās transporta līdzekļi, televīzija zināmā mērā nodrošina cilvēka vajadzību pēc skatāmvielas. Pēdējo gadu desmitu laikā zinātniskajā literatūra un periodiskajā presē samērā izplatīts kļuvis vārds hipodinamija. Hipodinamija ir nepietiekama fiziskā (spēka) slodze. Šis stāvoklis ir kļuvis par daudzu cilvēku dzīves veida raksturīgu īpatnību. Mūsdienās cilvēki priekšlaicīgi mirst galvenokārt no sirds un asinsrites sistēmas slimībām. Pie tam ar sirds un asinsrites sistēmas slimībām, kuru darba veikšanai nav vajadzīgs fizisks spēks, kuri mazs kustas.
Hipodinamijas gadījumā pavājinās sirdsdarbība, uzkrājas lieka ķermeņa masa, novājinās muskuļu sistēma. Ja ir izjauktas normālas attiecības starp muskuļu un psihisko slodzi, tiek pārmērīgi kairinātā centrālā nervu sistēma. Rezultātā samazinās organisma izturīgums pret infekciju un psihisku sasprindzinājumu, pret dažādām pārslodzēm, krītas darbaspējas, paātrinās novecošanās process. Patstāvīgiem spēkiem atbilstoša fiziska slodze organismu ne tikai novājina, bet gan paaugstina tā izturību un noturīgumu pret slimībām.
Patstāvīga saskare ar dabu, svaigs, gaiss, ūdens un saule palīdz cilvēkam nostiprināt veselību un uzveikt slimības. Svaigs gaiss satur skābekli organismam pietiekamā daudzumā un veicina možu, aktīvu garastāvokli, augstas darbaspējas. Ja ieelpojam gaisā maz skābekļa (piemēram, smacīgā, slikti izvēdinātā telpā), cilvēks drīz nogurst, galvā rodas smaguma un spiedošu, trulu sāpju sajūta. Diemžēl daudzi cilvēki nenovērtē svaiga gaisa priekšrocības. Viņiem ir vienalga, vai telpa tiek izvēdināta vai netiek, vai tā ir piesmēķēta vai nē.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties