Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Latviešu glezniecība no 19.gs. līdz 1940.gadam

     

    Eseja3 Māksla

3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:927562
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 07.01.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Kā zināms, 18.gs. beigās visa tagadējā Latvijas teritorija tika pakļauta Krievijas Impērijai, bet visu 19.gs. vācu muižniecība cīnījās par autonomiju Vidzemei un Kurzemei. Šajā periodā piļu arhitektūrā galvenokārt dominēja baroks, taču laikam ejot parādījās arī klasicisms.
19.gs. sākumā Latvijas nozīmīgākās mākslas pilsētas bija Rīga un Jelgava. Rīgā notika arī ārzemju mākslas izstādes. Melngalvju namā 1842. gadā notika pirmā Baltijas mākslinieku izstāde. Daudzi gleznotāji, tostarp arī no Latvijas, devās izglītoties uz Tērbatu vai Pēterburgu, jo šajā laikā glezniecība Krievijā attīstījās ļoti strauji un daudzi vēlējās mācīties no pašiem labākajiem. Šajā laika periodā arvien lielāku lomu iemantoja stājglezniecība. Kad Latvija tika pievienota Krievijas Impērijai, pastiprinājās tās ietekme arī glezniecības jomā. Stājglezniecība sevī iekļāva klasicismu un romantismu.
Kā jau minēju, 19.gs. beigās latviešu glezniecību ietekmēja krievu mākslas attīstība, jo daudzi no māksliniekiem izglītību ieguva Pēterburgā. Šajā laika posmā Pēterburgas Mākslas akadēmijā dominēja romantisma, klasicisma un reālisma apvienojums. Populārākā no tehnikām bija eļļas glezniecības tehnika. Tieši 19.gs beigās parādās pirmie latviešu profesionālie mākslinieki, no kuriem par izcilākajiem uzskata Oto Bērtiņu un Jāni Staņislavu Rozi, savukārt būtiskāko gadsimta vidus latviešu mākslinieku uzskatāms Kārlis Hūns un jūlijs Feders.
Apvienība „Rūķis” tika izveidota 19. gs beigās Pēterburgā, kur studēja liela daļa latviešu mākslinieku. Šīs apvienības galvenais uzdevums jeb mērķis bija radīt patstāvīgu latviešu mākslu.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1142752
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties