Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
7,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:923084
 
Vērtējums:
Publicēts: 12.01.2013.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Izvēles teorētiskais pamatojums
Analizējot savu pareizo rīcības situāciju, man bija svarīgi tas, lai manas rīcības sekas radītu iespējami lielāku labumu visām iesaistītajām personām konfliktā un mazāk ļaunuma mazākam cilvēku skaitam, taču sekas ne vienmēr pēc lēmumu pieņemšanas var paredzēt. Manai rīcībai būtu jābūt saskaņā nevis tikai ar prātu vai izjūtām, bet gan lielākoties ar personīgo morāles diagnozi – pienākumu, lai viss nokārtotos.
Iepazīstoties ar daudzām ētikas teorijām, nonācu pie slēdziena, ka mana praktiskā rīcības izvēle atbilst utilitārisma ētikas principam - atrisinājumu veidot ar domu par lielāku laimi (labumu, apmierinātību, baudu) visiem vai – pēc iespējas lielākam cilvēku skaitam, kuru ir izstrādājuši Džeremijs Benthems un Džons Stjuarts Mills. Respektīvi, rīkojoties jāmēģina izsvērt, kurš no ieplānotajiem rīcības scenārijiem radīs labo seku pārsvaru pār ļaunajām.
Uzskatu, ka situācija tika atrisināta pietiekami veiksmīgi, jo manas rīcības sekas tiešām mērā radīja labumu lielākam cilvēku skaitam: 1.) Attiecības ar priekšnieku palika līdzšinējā līmenī, respektīvi, kā ļoti labas; 2.) Netika apdraudēta un nepasliktinājās mana reputācija; 3.) Ainārs saglabāja darbu un guva papildus labumu no uzņēmuma; 4.) Turpinājās abpusēji izdevīgas ilgtermiņa attiecības un darījumi ar Aināru un manu priekšnieku.
Tāpat arī situāciju palīdzēja atrisināt ne tikai vadīšanās pēc tā, lai pēc iespējas lielākam cilvēku skaitam ir lielāks labums, bet arī rīkošanās pēc savas personiskās morāles – pienākuma apziņas, kas liecina par to, ka mana personiskā morāle ļaus vadīties ne tikai pēc savām interesēm, kas norādīs uz egoismu, bet gan arī pēc otras personas iniciatīvas, uz to norāda arī Kanta pienākumu ētika: „..pildīt pienākumu saskaņā ar paša darītāja interesēm” ; „Kants pievēršas pienākumam, ko satur labā griba.”
Lai gan situācijas risinājuma gaitā apzinājos savu mantkārību, tomēr virsroku ņēma pieredze. Džons Stjuarts Mills, viens no utilitārisma ētiskas pamatlicējiem, vēsta to, ka pieredzei ir nozīmīga vieta: „Ir daudz tādu patiesību, kuru pilnu nozīmi nevar izprast, pirms pie tās nav novedusi personīgā pieredze.”

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1328316
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties