Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
21,48 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:915685
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 27.04.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 27 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2000. - 2010. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    5
1.  Līzinga darījumu attīstība un vispārējs raksturojums    7
1.1.  Līzinga vēsturiskā attīstība Latvijā    7
1.2.  Līzinga termini un definīcijas    12
1.3.  Līzings kā īpaša kredītattiecību forma    13
1.4.  Līzinga darījumu ekonomiskie aspekti    15
2.  Līzinga veidi un to atšķirības    17
2.1.  Līzinga darījuma noslēgšanas kārtība    17
2.2.  Operatīvais līzings, raksturojums un īpatnības    22
2.3.  Finansu līzinga raksturojums    23
2.4.  Atgriezeniskā līzinga raksturojums    24
2.5.  Faktoringa īpatnības    25
3.  Līzinga tirgus situācija Latvijā    29
3.1.  Latvijas līzinga tirgus 2005. gadā    29
3.2.  Līzinga tirgus izaugsme 2006. gadā    32
3.3.  Līzinga pieauguma tempa kritums 2007. – 2008. gadā    38
  Secinājumi un priekšlikumi    54
  Avotu un literatūras saraksts    60
Darba fragmentsAizvērt

Tāpat kā daudzas pasaules valstis, kurām nācies pārciest ekonomiskās krīzes, pārejot uz tirgus ekonomiku, arī Latvijas finansu tirgus ir sasniedzis jau zināmu attīstības pakāpi, kad finansu pakalpojumu klāsts, ko piedāvā komercbankas un uzņēmumi, ir kļuvis ļoti plašs un to cenas arvien kļūst sasitošākas kā uzņēmējiem tā arī privātpersonām. Starp daudzajiem finansu pakalpojumu piedāvājumiem kā viens no dinamiskākajiem finansu produktiem ir līzings. Ļoti strauji pieaug interese par līzinga operācijām. Ar līzinga starpniecību iegādātas ēkas, būves, transportlīdzekļi, darbagaldi, mehānismi, datori, sadzīves tehnika utt. Līzinga darījumi kļūst arvien populārāki, nesot ienākumus līzinga devējiem un nodrošinot līzinga ņēmējus ar nepieciešamajām precēm sava biznesa veikšanai vai sadzīves problēmu atrisināšanai. Bez tam patreizējos ekonomiskajos apstākļos līzings ir kļuvis par efektīvu pirkšanas un pārdošanas procesa instrumentu starp pircēju un pārdevēju.
Šodienas tirgū ir izveidojusies situācija, kad līzinga tirgus „spēles noteikumus” nosaka abas iesaistītās puses, t.i., gan pārdevējs, gan pircējs jeb nomnieks. Patērētāji ir ieinteresēti iegūt savā lietošanā kāroto mantu, bet pārdevējs jeb līzinga devējs ir ieinteresēts piedāvāt to klientam ar pēc iespējas izdevīgākiem nosacījumiem, tādā veidā iegūstot jaunu klientu un pārdodot savu produktu un pakalpojumu. Līzinga finansēšana dod iespēju klientiem iegādāties mantas, kurām citā gadījumā nauda būtu jākrāj ilgākus gadus. Tādā veidā klients var sekot līdzi laikam, kas citiem nozīmē lietot jaunākās markas mobilo telefonu vai jaunākā modeļa automašīnu, nekustamo īpašumu, sadzīves tehniku, citiem tas ļauj uzsākt un pilnveidot savu biznesu, bet citi varbūt tieši tādā veidā izkļūst no bezizejas situācijas. Vēl kā viens no pozitīvajiem kreditēšanas momentiem jāmin tas, ka mūsu valsts patērētājiem vairs nav jāiztiek galvenokārt no „second – hand” mantām, jo ar izdevīgajiem līzinga nosacījumiem var iegādāties jaunas preces.
Šobrīd līzinga pakalpojumu tirgū darbojas daudzas līzinga kompānijas, un līdz ar to palielinās konkurence šo kompāniju starpā, bet līzinga ņēmējam – gan privātpersonām, gan dažādu nozaru uzņēmumiem, ir vieglāk izvēlēties sev tīkamāko un piemērotāko līzinga kompāniju, lai atbilstoši savām vajadzībām un iespējām varētu noslēgt nepieciešamo līzinga darījumu.
Latvijā līzinga darījumi ir ļoti attīstījušies, jo praktiski gandrīz katrā veikalā tiek piedāvāts iegādāties preces līzingā, sākot no sadzīves tehnikas un beidzot ar mēbelēm, automašīnām u.c. lietām. Pie tam tas ir izdevīgi arī līzinga devējiem, jo daudzas bankas pārdzīvo grūtības ar izsniegto kredītu piedzīšanu, bet piedāvājot līzinga pakalpojumus, bankas var kontrolēt investējamos objektus, tādā veidā minimizējot riska pakāpi. Šī darba mērķis ir izpētīt līzinga būtību un tā veidus no teorētiskās puses, un arī analizēt līzinga attīstības tendences Latvijā no 2005. gada līdz 2008. gadam. Lai sasniegtu darbā izvirzīto mērķi ir nepieciešams veikt šādus uzdevumus: 1) Sniegt vispārējo informāciju par līzinga vēsturisko attīstību;
2) Raksturot līzinga veidus un to atšķirības;
3) Analizēt līzinga attīstību Latvijā 2005. – 2008. gadā;
4) Izdarīt secinājumus un priekšlikumus.
Bakalaura darba objekts: līzings, kā viens no kreditēšanas pakalpojumiem.
Bakalaura darba priekšmets: līzinga darījumu apjoma pieaugums ietekmē tautsaimniecības attīstību.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties