Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:913422
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 06.01.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Lobisma jēdziens    4
  Lobisms ES kontekstā    6
  Lobēšana Latvijā    8
  Secinājumi    10
  Izmantotā literatūra    11
Darba fragmentsAizvērt

“Lobēšana ir privātu personu mijiedarbība ar valsts vai pašvaldības institūcijām, lai panāktu kāda lēmuma (ne)pieņemšanu vai darbības (ne)veikšanu šo privāto personu vai trešo personu interesēs.

Lobisms ir demokrātijas neatņemama sastāvdaļa. Termins “lobisms” (lobbying) parādījās 19. gadsimta beigās, lai raksturotu specifisko interešu grupu rīcību ASV. Kongresa ēkas vestibilos (lobbies), kad interešu grupu pārstāvji mudināja garāmejošos ASV kongresmeņus balsot “par” vai “pret” kādu jautājumu. Laika gaitā lobisms izvērtās par plašāku un sarežģītāku darbību kopumu – no informācijas sniegšanas līdz publicitātes radīšanai un politiska vai pat finansiāla atbalsta iegūšanai. Par lobismu tiek uzskatītas interešu grupu darbības, kuru mērķis ir panākt no valdības sev vēlamu kāda jautājuma risinājuma iznākumu.

Lobēšana ir informācijas sniegšana lēmumu pieņēmējiem, ņemot vērā to, ka ikvienam ir tiesības brīvi paust savus uzskatus, saņemt un izplatīt informāciju un idejas. Leģitīma lobēšana ir informācijas un ideju izplatīšana ar mērķi ietekmēt ar likuma pieņemšanu saistītos viedokļus un pamudināt amatpersonas un deputātus lobētājam vēlamai rīcībai. Savukārt korumpēta lobēšana ietver amatpersonu vai deputātu ietekmēšanu ar naudas maksājumu vai citu labumu palīdzību vai, ja lobēšanas rezultātā pieņemtais lēmums ir pieskaņots kādām šaurām atsevišķām interesēm.
Lobēšana ir viena no metodēm, kā organizētā pilsoniskā sabiedrība kā līdzvērtīgs partneris var piedalīties politiskajā lēmumu pieņemšanā. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties