Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:912776
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 16.05.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 17 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

27. slaids
Ciete – no kartupeļiem vai graudiem izdalīts ogļhidrāts polisaharīds, kas kopā ar ūdeni karstumā uzbriest, veidojot recekli – klīsteri. Skābju un fermentu iedarbībā ciete hidrolizējas, sašķeļas vienkāršos ogļhidrātos, ko organisms viegli pārstrādā.
Izmantošana. Ciete ir galvenā ogļhidrātu sastāvdaļa. Tai ir liela nozīme pārtikas produktu ražošanas tehnoloģijas procesos.
Cieti izmanto daudzveidīgi. Tā ir cilvēku uzturproduktu – maizes, putraimu, kartupeļu pamatogļhidrāts. Cieti izmanto ķīseļu, mērču gatavošanai. Lielos daudzumos cieti pārstrādā sīrupā. Šos produktus izlieto konditorejas izstrādājumu ražošanā. No cietes, kas atrodas kartupeļos un graudos, iegūst etilspirtu. Cieti izmanto par līmvielu, audumu apdarei, veļas cietināšanai. Medicīnā to lieto ziežu, pūderu izgatavošanai. Plaši lieto arī tekstilrūpniecībā.

28.slaids
Ciete ir viens no fotosintēzes produktiem, jo fotosintēzes laikā vispirms rodas glikoze, bet no tās veidojas ciete. Vienkāršotā veidā to attēlo šādi:
nC6H12O6 → (C6H10O5)n + nH2O
Fotosintēzes procesā augi ik gadus no CO2 asimilē līdz 400 miljardiem tonnu oglekļa. Lielu daļu no tā augi izmanto cietes veidošanai, kuru tie uzkrāj kā rezerves barības vielu.

29. slaids
Glikogēns Polisaharīds, kas sastāv no glikozes molekulām un atrodas visās dzīvn. un cilv. šūnās. Visvairāk tā ir aknās (1—20% ) un muskuļos (0,4— 4% ). GLIKOGĒNS daudzums cilv. aknās ir ļoti mainīgs; tas atkarīgs no ogļhidrātu daudzuma uzturā, kā arī no organisma slodzes. Citos orgānos GLIKOGĒNS ir maz. GLIKOGĒNS ir glikozes rezerves forma, jo, tam šķeļoties, rodas glikoze, kurai noārdoties vielmaiņas procesos atbrīvojas enerģija. GLIKOGĒNA biosintēzes un noārdīšanās procesu regulācija ir sarežģīta; tajā piedalās arī iekšējās sekrēcijas dziedzeru izstrādātie hormoni: insulīns sekmē GLIKOGĒNA sintēzi, adrenalīns — noārdīšanos. GLIKOGĒNS sintēzes un noārdīšanās procesi aknās ietekmē glikozes daudzumu asinīs (glikēmiju).

30. slaids
Hitīns ir slāpekli saturošs polisaharīds. Augstāko sēņu šūnapvalku galvenā sastāvdaļa. Sēnes uzkrāj to kā rezerves barības vielu, tāpat kā cilvēku organismā glikogēns. Hitīns ir kukaiņu, vēžveidīgo un zirnekļu ārējā skeleta veidotājs.
Izmanto medicīnā – uzlabo savainojumu sadzīšanu.
Attēlā: augstākās sēnes – ķīnas kordiceps

31. slaids
Vielmaiņas procesos ogļhidrāti sašķeļas un atbrīvo enerģiju. 1g ogļhidrātu dod 4 kcal jeb 16,7 kJ. Vidēji dienā pieaugušam cilvēkam ar uzturu jāuzņem 300-500g ogļhidrātu, atkarībā no fiziskās slodzes un cilvēka ķermeņa masas.

32. slaids
OGĻHIDRĀTI labāk tiek izmantoti organismā, ja lieto jauktu uzturu (dzīvn. un augu izcelsmes uzturlīdzekļus).
Liela nozīme ir ēdiena sagatavošanai. Uzturlīdzekļus sasmalcinot un termiski apstrādājot, sairst šūnas un uzturvielas kļūst vairāk pieejamas gremošana sulu iedarbībai (piem., kartupeļi, pākšaugi ir labāk sagremojami, ja tos sasmalcina vai sagatavo biezeņa veidā). Slimnieka uzturā OGĻHIDRĀTI devu nereti samazina, piem., cukura diabēta gadījumā, kad organismā ir traucēta OGĻHIDRĀTI maiņa.

Graudu izstrādājumi (milti, putraimi, maize). pākšaugi (zirņi, pupas), kartupeļi satur gk. cieti. Arī dārzeņos ir daudz cietes, bet tie satur arī cukurus. Augļos un ogās ir gandrīz tikai cukuri. Šķiedrviela ir graudu apvalkā, pākšaugu, dārzeņu, augļu un ogu apvalkos (mizās).

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties