Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
14,20 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:911794
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 08.09.2015.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 46 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Dokumenti un personu apliecinoši dokumenti    5
1.1.  Dokumenta jēdziens un kriminālatbildības par dokumentu viltošanu vēsturiskā attīstība Latvijas teritorijā    5
1.2.  Personu apliecinošu dokumentu jēdziens un personu apliecinošu dokumentu vēsturiskā attīstība Latvijas teritorijā    9
2.  Krimināllikuma 275.panta juridiskā analīze    13
2.1.  Objekts un objektīvā puse    13
2.2.  Subjekts un subjektīvā puse    28
3.  Dokumentu viltošanas krimināltiesiskais regulējums ārvalstīs    30
4.  Aizsardzība pret personu apliecinošu dokumentu viltošanu    33
4.1.  Drošības zīmes    33
4.2.  Krimināllikuma nepilnības    35
  Kopsavilkums    39
  Anotācija angļu valodā    42
  Izmantotās literatūras un juridisko aktu saraksts    43
Darba fragmentsAizvērt

KOPSAVILKUMS
Bakalaura darba izstrādes laikā autore izpētīja dokumentu un personu apliecinošu dokumentu jēdzienus, dokumentu viltošanas krimināltiesiskā regulējuma vēsturisko attīstību Latvijas teritorijā, kā arī salīdzināja dokumentu viltošanas krimināltiesisko regulējumu Latvijā un pasaulē. Darba izstrādes laikā autore veica Krimināllikuma 275.panta analīzi, konstatēja problēmas, sakarā ar ko izvirzīja priekšlikumus.
Bakalaura darba mērķis bija izpētīt personu apliecinošu dokumentu viltošanas krimināltiesisko regulējumu, noskaidrot problēmjautājumus, kā arī rast tiem risinājumus. Autore uzskata, ka darba mērķis ir sasniegts.
Autore izdara sekojošus secinājumus un izvirza priekšlikumus:
1. Paralēli pasei, kā personas apliecinošs dokuments sadzīvē tiek lietota arī autovadītāja apliecība. Autovadītāja apliecību, kā identitātes apliecinājumu var lietot gan bankā, gan policijā, kā arī citās iestādēs, lai gan saskaņā ar Personu apliecinošu dokumentu likumu tā nevarētu būt, jo ir noteikts, ka personu apliecinošs dokuments ir pase vai personas apliecība. Problēmas rodas dēļ tā, ka, piemēram, vienā iestādē autovadītāja apliecība tiek pieņemta, kā identitāti apliecinoša, bet citā iestādē ne, tad cilvēks pēc loģikas apsvērumiem, protams, izsaka savu protestu un pretenzijas. Lai velti netērētu ne cilvēku laiku, ne enerģiju, autore uzskata, ka šajā gadījumā var būt tikai viens atrisinājums: pasludināt autovadītāja apliecību, kā personas apliecinošu dokumentu, līdz konkrētam brīdim, kad tiks ieviestas personas apliecības. Tas atrisinātu problēmgadījumus, kad viena iestāde pieņem autovadītāja apliecības, kā personas identitāti apliecinošas, bet cita iestāde atsakās to darīt, līdz ar ko tās tiktu pieņemtas visās iestādēs.
2. Analizējot tiesu spriedumus un teorētiskās atziņas, autore secina, ka nav vienotas izpratnes par to, kas ir dokuments Krimināllikuma 275.panta izpratnē. Izpētot tiesu spriedumus atklājās situācija, ka samērā bieži cilvēkiem nav skaidrības vai konkrētais dokuments atbilst minētā panta kvalifikācijai vai ne, līdz ar to Krimināllikuma 275.panta 1.daļas dispozīcija būtu jāmaina sekojošā redakcijā:
„275.pants. Dokumenta ar juridisku spēku, zīmoga un spiedoga viltošana un viltota dokumenta ar juridisku spēku, zīmoga un spiedoga realizēšana un izmantošana
(1) Par dokumenta ar juridisku spēku, kas piešķir tiesības vai atbrīvo no pienākumiem, zīmoga vai spiedoga viltošanu, kā arī par viltota dokumenta ar juridisku spēku, zīmoga vai spiedoga realizēšanu vai izmantošanu”.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties