Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:910230
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 09.01.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Mūsdienās Šrilankas galvenais eksporta produkts ir tēja, kaučuks, kokosrieksti un cukurniedres. Šīs kultūras ir mazliet aizēnojušas kakao, kardamonu, tradicionālo citronellu, arekoras riekstus u.c. Tieši tradicionālās garšvielas zināmā mērā ietekmēja citu zemju iekarotāju interesi par šo salu - jau karaļa Salamana laikā Palestīnā tikai ievests safīrs, kanēlis un krustnagliņas - garšvielas, kas jau gadsimtiem ilgi Tuvajos Austrumos un Viduslaiku Eiropā ir vērtētas zelta vērtībā.
Garšvielas ir vietējās virtuves sastāvdaļa - ļoti aromātiska, parasti asa, dažreiz pat dedzinoši asa. Populārākais ēdiens - rīsi un karrijs, ko ēd ar rokām. Šrilankieši ir pārliecināti, ka trīs rīsu porcijas ar karriju dienā ir veselības garantija, enerģija un spēks. Uz salas tiek audzēti 15 veidi rīsu, atšķirīgi gan pēc krāsas, no baltiem līdz tumšiem, gan pēc garšas kvalitātes.
Rīsi tiek pasniegti lielā kopējā traukā, kuram apkārt tiek noliktas mazas bļodiņas ar dažādiem karrija pulveriem. Karrija, gaļas, dārzeņu un zivs ēdieni, kas pagatavoti ar karrija pulveri, atšķirās ar krāsu un garšu. Karrija pulverīša sastāvā ietilpst tādas garšvielas, kā diļļu sēklas, koriandrs, melnie un sarkanie pipari, kardamons, krustnagliņas, karapinča (vieglas krūmāju lapas), kanēlis un citi. Dudzas lankiešu sievietes gatavo pašas savu karrija maisījumu, pēc savām receptēm. Bieži karriju gatavo no kokosa piena.
Svaigu kokosu sarīvē uz speciālas rīves, sajauc ar nelielu ūdens daudzumu, izspiež un nokāš. Sanāk dažādas konsistences kokosa piens, kas tiek izmantots - neasa karrija pagatavošanai baltajā mērcē (praktiski bez garšvielām), brunā karrija (ar garšvielām), sarkanā karrija (ļoti ass, kuram pievienoti sarkanie pipari) un melnā karrija pagatavošanai (ar pipariem un citām garšvielām). Tradicionālais ēdiens tiek gatavots māla traukos, uz atklātas uguns. Svētkos rīsi tiek gatavoti ar safrānu, riekstiem un rozīnēm, ar vārītām olām. Obligāti klāt tiek pasniegti dažādi svaigu dārzeņu un zaļumu (dažādas zāles, ziedi, kā, piemēram, banānu palmas zieds, bet dienvidos - kaktusa zieds) salāti. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1186744
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties