Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:908005
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 20.02.2013.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 20 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    2
  Saturs    3
  Locītavas anatomija    4
  Rotējošā eņģe celim (RHK)    5
  Indikācijas    6
  Kaulu masas zudums    6
  Saišu stabilitātes zudums; saišu iztrūkums    6
  Saistaudu bojājumi    7
  Kaulu aizstāšana onkoloģijā    7
  Trauma    8
  Kāju deformācijas (genu varum, genu valgum)    8
  Rehabilitācija    9
  Zinātnisko pētījumu apskats    11
  Secinājumi    13
  Literatūras saraksts    14
Darba fragmentsAizvērt

Rezultāti: Bija novērotas būtiskas izmaiņas starp pirms un pēcoperācijas periodu. Piemēram, fleksijas apjoms pēcoperācijas bija 1200 (1000-1300), tikai viens pacients pieprasīja pēcoperācijas manipulācijas. Netika novērota tibiofemorālā nestabilitāte. Ne tik labi rezultāti pacientiem ar reimatoīdo artrītu, fleksijas apjoms aptuveni 1000. Rentgenoloģiski nebija novērojami sarežģījumi. Endoprotēzes ilgums – 98% 1 gada un 96,1 divus gadus pēc operācijas, bet 15 gadu ilgums bija 96,1 %. Kopumā labus un izcilus rezultātus parāda 91% no veiktajām rotējošās eņģu ceļa endoprotēzēm. 4

Secinājumi
Procentuāli lielam skaitam iedzīvotāju ir vajadzīgas endoprotēzes, tajā skaitā arī ceļa locītavai. Latvijā uz ceļa endoprotēzi gaida vairāk kā puse rindā uz operāciju esošo cilvēku. Viens no piedāvājumiem ir rotējošā eņģe celim. Tā ir daudzfunkcionāla endoprotēze, der arī specifiskām vajadzībām, piemēram, saišu iztrūkums, kāju deformācija.
Vairākums zinātnisko pētījumu pierāda endoprotēzes - rotējošās eņģes celim pozitīvos rezultātus un izmantošanas iespējas. Piemēram, kaulu audzēju gadījumā. Apkopotie pētījumi apliecina, ka šī endoprotēze sniedz lieliskus rezultātus. Pētījumā no 32 implantiem, radioloģiskos rādījumos visi rezultāti bija vai nu izcili, vai labi.
Rotējošās eņģes ceļa endoprotēze der arī pacientiem ar aptaukošanos un smagām blakus saslimšanām. Pētījumi apliecina, ka šis implants pat tiek rekomendēts pie problemātiskiem gadījumiem.
Šī endoprotēze nodrošina arī ilgumu, pētījumā ar 100 endoprotēzēm, 96,1% ir vismaz 15 gadu ilgnoturība. Tas padara rotējošo eņģi celim vēl kvalitatīvāku, jo no šiem pašiem pacientiem arī izcilus un labus rezultātus uzrāda 91%.
Apkopojot pētījumu rezultātus, var secināt, ka rotējošā eņģe ceļu endoprotezēšanai ir veiksmīgs atrisinājums pie dažādām indikācijām – kaulu masas zudums, onkoloģiskas problēmas, progresējošas aksiālas novirzes, šķembaini lūzumi utt.
Pagaidām rotējošās eņģes celim endoprotēzes neizmanto ļoti lielā skaitā, bet iespējams ar laiku, tās tiks pielietotas biežāk. Mūsdienu tehnoloģijas uzlabojas, tādēļ iespējams arī implantu pielietojums, ilgums tikai palielināsies.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties