Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
7,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:906568
 
Vērtējums:
Publicēts: 23.11.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Grīdu krāsas    4
2.  Grīdas, griestu un sienu saskaņa    6
3.  Koka grīdas    8
4.  Parkets    10
4.1.  masīvkoka parkets    10
4.2.  trīsslāņu parkets    11
4.3.  divslāņu parkets    12
4.4.  dabīgā korķa parkets    13
4.5.  bambusa parkets    15
5.  Lamināts    16
6.  Dabīgais linolejs    18
7.  Flīzes    19
7.1.  dabīgā akmens flīzes    19
7.2.  keramikas flīzes    20
7.3.  akmens masas flīzes    22
7.4.  mozaīkflīzes    23
8.  Mīkstie grīdas segumi    24
  Izmantotās literatūras saraksts    26
Darba fragmentsAizvērt

3. Koka grīdas
Viens no izplatītākajiem grīdas veidiem – tā ir silta, skaista un izturīga, saskare ar tās virsmu ir patīkama, tam piemīt izteiktas dekoratīvas īpašības. Koks piešķir telpai kvalitātes un labklājības iespaidu. Pareizi un kvalitatīvi ieklājot koka grīdu, tās kalpošanas laiks var sasniegt pat 100 gadus, tāpēc koka grīda bieži tiek dēvēta par „mūžīgu”. Ja grīda tiek pareizi ekspluatēta un kopta, tad tās pārslīpēšana būs jāveic reiz 10-15 gados, bet slīpēt to var līdz pat 5-7 reizēm.
Koka grīdas praksē pārbaudītas jau gadu simtos, taču laika ritumā savu popularitāti nav zaudējušas, tikai nedaudz mainījušās koka grīdu ieklāšanas un apstrādes tehnoloģijas. Masīvkoka dēļu grīdām lieliski var izmantot mūsu pašu Latvijas koksnes — ozolu, bērzu, osi, melnalksni, kā arī skujkokus. Cietākais un stiprākais ir ozols, bet mīkstākā koksne ir eglēm un priedēm. Dēļu grīdai labāk izvēlēties dēļus no kokiem, kas auguši vienā mežā.
Atkarībā no zaru daudzuma vietām dēļus iedala vairākās kvalitātes klasēs, no tām arī atkarīga produkta cena. Saprotams, ka lētāk maksās zaraināki dēļi. Dēļu biezumu izvēlas atkarībā no pamatnes, uz kuras ieklāj grīdu. Mūsdienās dēļus stiprina līmējot vai skrūvējot. Platākus dēļus iesaka līmēt, šaurākus - skrūvēt. Līmēšana izmaksās dārgāk. Ideālais relatīvais gaisa mitrums telpā, ieklājot grīdu, ir 40-60%, ieteicamā temperatūra - no +18 °C.
Dēļiem jāļauj aklimatizēties - tie jāienes telpā vismaz pāris dienu pirms ieklāšanas.
Koka segumus ieklāj atbilstošā telpu klimatā. Būtisks ir koksnes mitrums ieklāšanas laikā, arī gaisa un pamatnes mitrums. Mitrā telpā sausi dēļi uzsūks telpu mitrumu, piebriedīs. Grīdas segums jāieklāj, kad visi mitrākie (betonēšana, krāsošana u. tml.) darbi ir pabeigti.Ļoti būtiska ir pareiza koka dēļu ieklāšana, jo tas atsauksies uz turpmāko seguma kvalitāti. Svarīgi ievērot dēļu klāšanas virzienu - labāk izskatīsies gaismas krišanas virzienā klāti dēļi. Dēļus var līmēt vai naglot. Pēc tam grīdu slīpē un pulē, apstrādā ar laku, eļļu vai krāsu.
Kopšana:
Lai koka grīda kalpotu ilgi, jāievēro tās kopšana. Dēļi ir dabīgi, līdz ar to jutīgi pret mitrumu, temperatūras svārstībām. Ikdienas kopšana visā grīdām ir aptuveni vienāda - regulāri jāuzslauka putekļi ar slotu, mitru lupatu vai putekļsūcēju. Kopjot grīdu, būtībā kopjam tikai tās virsējo slāni, tāpēc kopšanas specifiku nosaka grīdas virsmas pārklājums: lakota, eļļota vai krāsota virsma. Visi šie pārklājumi pēc noteikta laika jāatjauno, lai grīdas materiāla virsmu klātu krāsas, eļļas vai lakas aizsargslānis.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties