Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:905288
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 23.11.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 22 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Problēmas strukturēšana    3
2.  Prognozes un rekomendācijas    6
3.  Veselības aprūpes reforma    9
4.  Vispusīgais novērtējums    12
4.1.  Valsts un valdības rīcība medicīnas personāla zemā atalgojuma problēmā    12
4.2.  Ārstu, medmāsu un medicīnisko darbinieku situācijas apraksts un viedokļi    15
4.3.  Pacientu situācija    18
  Izmantotie avoti    21
Darba fragmentsAizvērt

4.3. Pacientu situācija
Latvijas Pacientu tiesību birojs (LPTB) ir neatkarīga, bezpeļņas, valsts politiku pacientu tiesību jomā ietekmējoša profesionāļu institūcija, kura veicina sabiedrības labumu pacientu tiesību jomā. Par problēmām lauku rajonos LPTB saņem regulāras pacientu sūdzības, tomēr īpaši skaidri situāciju parādīja 2006. gadā ar Īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās sekretariāta (ĪUMSILS) atbalstu īstenots projekts Pacientu tiesību semināri Latvijas pilsētās. Ārstniecības personas, īpaši ģimenes ārsti izteica neapmierinātību ar lielo pacientu skaitu uz vienu ārstniecības personu. Cilvēkresursu trūkums un neapmierinošais atalgojumu, kura pieaugums kaut arī regulārs, tomēr ne pietiekams, kā arī vairāki juridiski nesakārtoti jautājumi, kas kavē kvalitatīvu un veiksmīgu ārsta sadarbību ar pacientu, ir visbiežāk minētas problēmas. Jāpiemin nelegālo maksājumu problēma. Jau daudz par to ir diskutēts, bet LPTB vēlreiz uzsver, ka jo ātrāk tiks šis jautājums stingri noregulēts un panākta izpratne, ka šāda rīcība ir ārsta profesijas prestiža graušana un profesionālās atbildības pārkāpums. Jau 1949. gadā Pasaules Medicīnas asociācija Medicīnas ētikas kodeksā noteica, ka nav pieļaujama ārstniecības personu reklāma, kā arī papildus maksājumu pieņemšana, pat ja pacients pats vēlas tādus sniegt labprātīgi.
No vienas puses ir steidzami jārod finansējums adekvātam ārstniecības personu atalgojumam, no otras ir jāatgādina, ka šī profesija tiešām ir prestiža un uzliek lieku atbildību. Nevar noliegt, ka profesionālā atbildības un kvalitātes prasības bieži tiek pārkāptas un neseko atbilstošas sankcijas, kas rada aizvainojumu un neapmierinātību gan pacientos, gan pašos ārstos, kuru izcili un pašaizliedzīgi pilda savus pienākumus. Vēl un vēl ir jāatgādina, ka medicīnas kvalitātes kontrolē Latvijā ir nopietnas problēmas un trūkumi.
Latvijas veselības aprūpes sistēma ir Eiropas Savienībā visnedraudzīgākā pacientam, un viens no galvenajiem iemesliem tam ir medicīnas jomas lielā atkarība no tā dēvētajiem aplokšņu maksājumiem. Nevalstiskā organizācija Health Consumer Powerhouse (HCP) šajā pētījumā apkopojusi datus tieši no pacientu jeb patērētāju viedokļa, noskaidrojot to, cik viegli tiem iegūt informāciju par ārstniecības procesu, cik ilgi jāgaida rindās, kāda ir pieejamība medikamentiem un tamlīdzīgi. Pētījuma rezultāti liecina, ka pacientiem draudzīgākās valstis ir Austrija, Nīderlande, Francija, Šveice, Vācija un Zviedrija. Latvija ieguvusi vissliktāko novērtējumu pētījuma sadaļā par iespēju pacientiem saņemt informāciju par savu ārstēšanu, konkrētā mediķa profesionālo novērtējumu un telefoniski konsultēties par veselības problēmām visu diennakti. Tāpat Latvijā kā slikta novērtēta tiešās piekļuves iespēja speciālistiem, ir garas rindas uz operācijām, augsta jaundzimušo un vēža slimnieku, kas kopš ārstēšanas sākšanas nenodzīvo ilgāk par pieciem gadiem, mirstība. Tāpat Latvijā nav pietiekami ātri pieejami jaunākie medikamenti vēža ārstēšanas un citās jomās. Vienīgo pozitīvo vērtējumu (kopumā tika vērtētas 27 jomas) Latvija saņēmusi jaundzimušo vakcinēšanā.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1234466
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties