Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:903830
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 23.05.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    3
1.  LĒMUMU PIEŅEMŠANA    4
1.1.  Lēmumu tipi    4
1.2.  Lēmumu pieņemšanas process    5
2.  LĒMUMU PIEŅEMŠANA GRUPĀS    8
2.1.  Grupu veidi    8
2.2.  Grupas dalībnieku lomas    9
2.3.  Lēmumu grupveida pieņemšanas metodes    10
2.3.1.  Prāta vētra    10
2.3.2.  Delfi metode    11
2.3.3.  Nominālās grupas metode    12
2.3.4.  Lomu spēles metode    13
2.3.5.  Projekta vai mērķa grupas metode    13
2.3.6.  Kolektīvā metode    14
2.3.7.  Analoga metode    14
2.3.8.  Dekompozīcijas metode    15
2.3.9.  Japāņu lēmumu pieņemšanas metode    15
  SECINĀJUMI    16
  BIBLIOGRĀFISKAIS SARAKSTS    17
  PIELIKUMS    18
Darba fragmentsAizvērt

IEVADS
Jebkura cilvēka darbības pamatā ir lēmumu pieņemšana. Tā sākas jau agrā bērnībā, kad mēs pirmo reizi izvēlamies, kuru cepumu ēst vai ar kuru rotaļlietu spēlēties. Lēmumus mēs pieņemam katru dienu, katru brīdi, piemēram, izvēlamies uz kuru veikalu iet, ko pirkt, uz kurieni braukt ceļojumā un daudzi citi ikdienišķi un neikdienišķi lēmumi. Arī organizācijās lēmumus pieņem katru dienu, tie var būt gan nozīmīgi, gan mazāk nozīmīgi. Bet ir būtiskas atšķirības: privātas personas izvēle un lēmums ietekmē vispirms personīgo un šaurā lokā piesaistītu cilvēku dzīvi; organizācijās lēmumi tiek pieņemti par visu organizāciju un lemj par daudziem cilvēkiem, līdz ar to jebkurš lēmums (efektīvs vai neefektīvs) var nopietni ietekmēt daudzu (gadās arī tūkstošu) cilvēku likteņus.
Pieņemot lēmumus, vienmēr tiek uzņemts noteikts risks. Kāda ir riska pakāpe, kura ir jāuzņemas? Kā var to mazināt? Vai vispār var izvairīties no riska? Kādas ir alternatīvu risinājumu iespējas? Tie ir jautājumi, no kuriem neviens nevar izvairīties.
Lēmuma pieņemšanu var uztvert kā procesu. Būtiski ir apzināties, kā izmantot novērtēšanas laikā apkopoto informāciju, un cik lielā mērā šī informācija ietekmēs nākotnē paredzamās darbības. Lēmuma pieņemšanas procesu izmanto, lai informācijas apkopošanu veiktu sistemātiskā un strukturizētā veidā.
“Pareizs lēmums nekad nav nejaušība”.
Lēmuma pieņemšanas process ir metode, kuru izmanto jebkurā situācijā, kad ir jāpieņem lēmums, kurš ir svarīgs uzņēmumam vai projektam. Piemēram, organizācija saskaras ar problēmu, un tā ir jāatrisina; organizācija ir nolēmusi uzsākt jauna pakalpojuma ieviešanu vai radīt jaunu produktu.
Lēmuma pieņemšanas process ļauj izmantot strukturizētu pieeju lēmuma pieņemšanai, un, lai gan tas negarantē, ka pieņemtais lēmums ir vislabākais, tas palielina iespējas pieņemt pareizu lēmumu. Tas liek apkopot un novērtēt informāciju, un kavē sasteigtā un nepārdomātā lēmuma pieņemšanu.
Kā jau bija teikts organizācijās lēmumus pieņem balstoties uz noteiktu procesu un metodi. Lēmumi varbūt pieņemti individuāli vai grupā. Lēmuma pieņemšanas metodes ir samērā daudz. Bet es aprakstīju dažas no tām un tās ir: Delfi metode, “Prāta vētras” metode, nominālās grupas metode, kolektīvā metode, projekta vai mērķa grupas metode, lomu spēles metode, analogā metode, dekompozīcijas metode un japāņu lēmumu metode. Katra no šīm metodēm ir aprakstīta tās izmantošanas veidā un kārtībā, bet pirmkārt iepazīsimies ar lēmumu pieņemšanas teoriju.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1229260
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties