Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:897821
 
Vērtējums:
Publicēts: 09.10.2012.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Pamanāmas dzejolī ir arī stila figūras: inversija – „kāzu pušķis putekļainais” (stilistiski pareizi būtu „putekļainais kāzu pušķis”; tīši mainot vārdu kārtību, autors ir panācis, ka lasītājs vispirms uzmanību vērš uz kāzu pušķi, kurš tikai pēc tam izrādās ir putekļainais); anafora – otrajā pantā abu rindu sākumi ir vienādi ļauj – ļauj (akcentē, arī uzskaita, ko tad īsti dot šī „skurbā apziņa”, arī rada muzikalitāti); divkāršojums – „ tavam, tavam plecam” (iezīmē robežas, līdz kurām ir ļauts izplēsties); iespraudums – „Viņš ir pagalam – pušķis” (paradoksāls apgalvojums, jo sākumā lasītājam šķiet, ka pagalam ir „viņš”, kāda dzīva būtne); iespraudums – „Viņš vēl dzīvs – tur, tajā vasariņā” (nosauc vietu (laiku), kur „Viņš vēl dzīvs”, kur vēl eksistē mīlestība).
No idejiskā viedokļa raugoties, dzejolis atveido laulības dzīvi, kas kļuvusi par rutīnu. Vairs nav kādreizējo mīlas čukstu, tā vietā ir nācis auksta klusēšana. Lirikas „es” apzinās šo dramatisko situāciju, viņš/viņa nojauš, ka mīlas liesmas vēl nav nodzisušas, tādēļ notiek kavēšanās atmiņās „vasariņā”, kad viss vēl bija labi. Lirikas „es” cer, ka kādreiz tā būs atkal.
Dzejoļa galvenais jeb makrotēls neapšaubāmi ir lirikas „es”, kas jūtas nomākts par ikdienas rutīnā ieslīgušo laulības dzīvi. Šīs izjūtas pastiprina arī mikrotēli: kāzu pušķis putekļainais (kas simbolizē izdzisušo mīlas kvēli), čuksti (mīlas apliecinājumi).
Pēc G. Pospelova lirikas dalījuma K. Elsberga dzejolis „Čukstu gaitas 2” pieskaitāms pie meditatīvi tēlojošās lirikas. Jo autors savā darbā, izmantojot spilgtus mākslinieciski tēlainās izteiksmes līdzekļus, pauž lirikas „es” jūtas, pārdzīvojumus.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties