Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:896526
 
Vērtējums:
Publicēts: 29.04.2016.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 18 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    3
1.  ASPARTAMA APRAKSTS    4
2.  ASPARTAMA RAKSTUROJUMS    7
3.  ASPARTĀMS PĀRTIKĀ    9
4.  ASPARTĀMA DROŠUMS UN IETEKME UZ VESELĪBU    10
5.  ASPARTĀMA IETEKME UZ ĶERMEŅA MASU UN APETĪTI    11
  LITERATŪRAS SARAKSTS    12
Darba fragmentsAizvērt

5. ASPARTĀMA IETEKME UZ ĶERMEŅA MASU UN APETĪTI
Pēdējos gados aizvien lielāku popularitāti iegūst veselīgs dzīvesveids un fitness. Cilvēki izvēlas ierobežot enerģijas uzņemšanu, cukuru vai kukurūzas sīrupu aizvietojot ar citiem saldinātājiem, kam ir maza enerģētiskā vērtība vai pat tādas nav vispār. Tas ļauj šiem cilvēkiem ēst tos pašus ēdienus, ko parasti, un paralēli ļauj samazināt ķermeņa masu, kā arī izvairīties no citām veselības problēmām, kas saistītas ar pārmērīgu kaloriju uzņemšanu (Bellisle F, Drewnowski A. 2007).
Taču par vispārzināmajiem un nesen atklātajiem faktiem par aspartāmu izteikti arī pretrunīgi viedokļi. Vairākos pētījumos pierādīts, ka aspartāms nevis veicina ķermeņa masas samazināšanu, bet pretēji — palielina to un veicina aptaukošanos (DeNoon, Daniel J, 2005) Vairākos liela mēroga prospektīvos kohortu pētījumos pierādīta pozitīva korelācija starp mākslīgā saldinātāja lietošanu un ķermeņa masas pieaugumu. Pētījumos secināts, ka salda garša apetīti pastiprina neatkarīgi no tā, vai tas notiek ar cukuru vai mākslīgajiem saldinātājiem.
Ar aspartāmu saldināts ūdens, bet ne paša aspartāma lietošana palielina subjektīvo apetīti pieaugušiem vīriešiem ar normālu ķermeņa masu. Salīdzinot, kā apetīti ietekmē aspartāms un kā ūdens ar glikozi, aspartāms palielina apetīti, bet ūdens lietošana kopā ar glikozi — nepalielina. Citā pētījumā aspartāma lietošana saistīta ar palielinātu ēstgribu (Qing Yang,2010). Zinātnieki norāda, ka cilvēki uzturā aspartāmu lieto vairāk nekā 20 gadu, tomēr nav publicēts neviens ar placebo kontrolēts pētījums, kas pierādītu aspartāma lietošanas saistību ar ķermeņa masu samazinošu efektu (John Briffa. 2005).


Autora komentārsAtvērt
Redakcijas piezīmeAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties