Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:894394
 
Vērtējums:
Publicēts: 20.11.2012.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Kiriko uzskatīja, ka modernajai pasaulei nav jēgas, un cilvēki nejūtas atbildīgi par to, lai šo jēgu meklētu. Šādas domāšanas piemērs ir "Satraucošās mūzas". Mākslinieks šīs mūzas iegleznojis Ferrāras pilsētiņā uz d'Estes dinastijai, kura gadsimtiem ilgi bija mākslas mecenāti, piederošās rezidences fona. Tipiski, ka ēkai, no kuras neilgi pirms pirmā pasaules kara dzīvoja Kiriko, ir jāizvirzās priekšplānā ap apkārt stāvošajām rūpniecības ēkām, fabriku skursteņiem un laukiem. Rūsas sarkanā nocietinājuma ēka paceļas uz tirkīza debesu fonā. Ar ēnas palīdzību pārdalītajos laukumos gleznas pirmajā plānā mākslinieks ievietojis divas mūzas - anonīmus tēlus klasiskā noskaņā. Viena no tām stāv, otra sēž. Tām apkārt Kiriko ir izvietojis rekvizītus, to starpā sarkana maska un nūja - alūzija uz tradicionālajiem traģēdijas mūzas Melpomenes un komēdijas mūzas Talijas atribūtiem. Mūzu patrons Apolons tiek priekš statīts kā otrā plāna piemineklis. Šķiet, ka viņš ir tieši tik pat sagūstīts un nekustīgs kā viņa skolnieces. Skatītājam tas liek aizdomāties par to, uz kurieni Apolons ved savas bezgalvainās mūzas, kuras iestigušas tik dziļā melanholijā?
Ap 1916. gadu Kirko daiļradē parādās metafiziska interjera motīvs. Darbība ir pārnesta no ārienes telpā. Svarīga nozīme dažādām formām. Šajos darbos mākslinieks savieno priekšmetus, ilustrētus reālistiskā manierē, ar shematiski neizstrādātu ilustrāciju. Tas viss notiek ierobežotā telpā.
Darbi ar metafiziskā interjera motīvu: "Metafizisks interjers ar lielu fabriku" (1916), Metafizisks interjers ar cepumiem"(1916), "Metafizisks interjers" (1917), "Lielais metafiziskais interjers" (1917).
1918. un 1919. gadā top "Hermētiskā melanholija", "Metafiziskās mūzas", "Klusā daba ar salami", "Svēta zivs", bet metafiziskā perioda norietā (1920) mākslinieks uzglezno savu pašportretu. Pamazām Kiriko daiļrade tuvojas sava uzplaukuma norietam.
Torņi, lokomotīves, skulptūras, manekeni, pamesti laukumi, metafiziski interjeri, melanholija un noslēpumainība caurauž Kiriko metafiziskā perioda daiļradi. Nenoliedzami viņš lika pamatus jaunam, novatoriskam stilam mākslā, kurš pieskārās skatītāja dziļākajiem dvēseles slāņiem, ļaujot tukšajos ēnu pilnajos laukumos projicēt savas sajūtas.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties