Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:892429
 
Vērtējums:
Publicēts: 20.11.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    2
  Autores biogrāfija    3
  Romāna analīze    4
  Valoda    4
  Stils    6
  Romāna īpatnības – receptes    7
  Tēzes    8
  Izmantotā literatūra    9
Darba fragmentsAizvērt

Laimas Muktupāvelas darbu burvība slēpjas darba vienkāršībā, kas skaidrojama stilu un valodu, kādā pasniegts galvenā literārā tēla subjektīvais skatījums, personīgais viedoklis, jūtas un pieredze. Autore pamana un pārdomā šķietami nesvarīgas lietas, kam mūsu acis nereti ātrumā paskrien garām. Steiga un spriedze, kas raksturīga romānam apvienojumā ar apbrīnojamo vērību un notikumu kvantumu, piešķir romānam pievilcību un krāsainību. Pārnestā nozīmē, tā ir kā ievērība un smalka, detalizēta uztvere pret apkārtējo pasauli.
Neizsmeļama ir rakstnieces fantāzija un prasme savas bieži vien abstraktās domas un idejas ietērpt vārdos, virknējot savdabīgas valodas plūdumā, kas atšķiras no tradicionālas literārās valodas gan ar vārdu izvēli, gan simbolu lietojumu, gan stāstījuma dinamisko dabu. Lai arī romāna pamatā ir reāla dzīves pieredze, nozīmīga loma ir autores skatījumam uz to, bet vēl būtiskāka - viņas iztēles bagātībai un tās pasniegšanas stilam.
Atsaucoties rakstnieka un literatūrkritiķa Gunta Bereļa viedoklim, Laima Muktupāvela ar savu pirmo no romāniem „Šampinjonu derība” latviešu literatūrā debitējusi, ienesot jaunas vēsmas: „Muktupāvela vismaz potenciālā formā aizpilda kādu brēcošu tukšumu, kas ir latviešu literatūrā.” Ar to G. Berelis skaidro reālās dzīves piemēru subjektīvu sajūtu problēmu apskatīšanas trūkumu latviešu literatūrā, kā vietā sastopamas vien abstrakcijas un "vienkāršajai domāšanai" nesaprotama un tāla filozofija: "Turpretī Šampinjonu derība patlaban ir bezmaz vienīgais romāns, kas šajā pieticīgajā ainavā tiecas veidot reljefu. Īstenībā lietas būtība ir pavisam vienkārša. Šampinjonu derība ir talantīgi un dzīvi uzrakstīts lasāmgabals bez jebkādām pretenzijām uz augstajiem plauktiem, uz nopietnām analītiskām būšanām vai ko tamlīdzīgu. Bet - dīvainā kārtā tieši šo pretenziju trūkuma dēļ tas droši liekam tajos pašos augstajos plauktos."…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1141554
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties