Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:887816
 
Vērtējums:
Publicēts: 21.12.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Psiholoģiskās barjeras pirmā iespaida radīšanā.
Sociālajā perepcijā darbojas īpaši mehānismi un uztveres shēmas, kuru klātbūtni saskarsmē cilvēki lielākotis neapzinās. Ir pazīstama vesela virkne sociālpsiholoģisku faktu, kuri var deformēt otra cilvēka uztveri. Saskarsmes psiholoģisko barjeru pastāvēšana izskaidro daudzas neveiksmes kontaktos un pirmā iespaida radīšanā. Tādēļ, lai nerastos nepareiz informācija ir svarīgi mierīgi un pārdomāt uztverto informāciju un precizēt uztveres tēlu, lai nerastos šī psiholoģiskā barjera.11
Viena no šādām barjerām ir spriedumi par cilvēku pēc analoģijas par sevi. Es neuzticos citiem, jo pārāk labi pazīstu sevi. Mēs bieži pprojicējam uz otru cilvēku savas personīgās iezīmes. Pazīstot labi sevi, mums šķiet, ka arī otra cilvēka darbība, teiktais ir ar tādu pašu nozīmi, kā mēs to būtu vēlējušies teikt vai saprast – gan pozitīvi, gan negatīvi. Tādejādi var rasties nepamatoti labs vai slikts pirmais iespaids.
Oreola efekts – cilvēka konkrētas iezīmes tiek attiecinātas uz viņa vispārējo darbību. Piemēram, ja cilvēks ir līderis kādā jomā, tad viņam noteikti vajadzētu tādam arī būt citā, kā arī otrādi, ja ir izdarīta kļūda, tad šī kļūda noteikti atkārtosies arī nākošajā reizē.
Ļoti bieži izpaužas secības efekts, kurš izpaužas kā ietekme, proti, ja mēs pirms iepazīšanās un pirmā iespaida radīšanas esam saņēmuši pozitīvu vai negatīvu informāciju par šo cilvēku, tad šī informācija arī spēlēs lielu lomu tālākajā iepazīšanās procesā, sasaucoties kopā ar, jau iepriekš minēto, oreola efektu.
Stereotipizācija – tā ātri paātri partnera uztveri, tomēr bieži mēdz būt kļūdīga. Iepazīstoties ar cilvēkiem stereotipi ļoti bieži šīs barjeras. Vienmēr ir jācenšas analizēt stereotips saskarsmē ar attiecīgo partneri un situāciju.12

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties