Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
9,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:887275
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 18.02.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Tā ir ekonomiska un politiska partnerība starp 27 demokrātiskām Eiropas valstīm.
Miers, labklājība un brīvība 495 miljoniem ES iedzīvotāju taisnīgākā un drošākā pasaulē.
Ceļošana un tirdzniecība bez robežām, euro (vienotā Eiropas valūta), nekaitīgāka pārtika un zaļāka vide, dzīves līmeņa uzlabošanās nabadzīgākajos rajonos, kopēja rīcība cīņā pret noziedzību un terorismu, lētākas telefona sarunas un ceļojumi ar lidmašīnu, miljoniem iespēju mācīties ārzemēs… un vēl daudz kas cits.
Lai tas notiktu, ES valstis veido iestādes, kuras virza Eiropas Savienību un pieņem tās tiesību aktus.Galvenās iestādes ir šādas:
• Eiropas Parlaments (pārstāv Eiropas iedzīvotājus);
• Eiropas Savienības Padome (pārstāv valstu valdības);
• Eiropas Komisija (pārstāv ES kopīgās intereses).


1. Eiropas Savienības vēsture
1945 - 1959
Miers Eiropā ― sadarbības iesākums
Eiropas Savienības vēsture aizsākās ar Otro pasaules karu. Eiropas Savienība ir izveidota ar mērķi izbeigt biežos un asiņainos karus starp kaimiņvalstīm, kuri beidzās ar Otro pasaules karu. Eiropiešiem ir jādara viss, lai šāda slepkavošana un iznīcība vairs neatkārtotos. Drīz pēc kara, sākoties 40 gadus ilgajam aukstajam karam, Eiropa tiek sadalīta “austrumos” un “rietumos”. Rietumeiropas tautas 1949. gadā izveido Eiropas Padomi. Tas ir pirmais solis ceļā uz sadarbību starp šīm tautām, bet sešas valstis grib iet vēl tālāk.
No 1950. gada Eiropas Ogļu un tērauda kopiena sāk ekonomiski un politiski apvienot Eiropas valstis, lai nodrošinātu ilglaicīgu mieru. Sešas valstis, kas to dibina, ir Beļģija, Francija, Vācija, Itālija, Luksemburga un Nīderlande. Attiecībās starp austrumiem un rietumiem 1950. gados valda aukstais karš. Ungārijā izcēlušos protestus pret komunisma režīmu 1956. gadā apslāpē padomju tanki. Bet jau nākamajā 1957. gadā Padomju Savienība izvirzās kosmosa iekarošanas sacīkšu priekšgalā, palaizdama pirmo mākslīgo Zemes pavadoni Sputņik-1. Tajā pašā 1957. gadā ar Romas Līgumu tiek nodibināta Eiropas Ekonomikas Kopiena (EEK), citiem vārdiem, ‘kopējs tirgus’.
1950. gada 9. maijs – Francijas ārlietu ministrs Roberts Šūmans iepazīstina ar ciešākas sadarbības plānu. No šā brīža katru gadu 9. maijā tiek svinēta Eiropas diena.
[Šveiciešu arhitekts Lekorbizjē iezīmē jaunu tendenci, 1952. gadā Marseļā, Francijā, atklājot pašpietiekamu “vertikālo pilsētu” (dzīvojamo vienību). Sastingušā izskata dēļ šis betona komplekss iegūst iesauku “neobrutālisms”.
Ungārijā 1956. gadā tauta saceļas pret padomju atbalstīto režīmu. Novembrī Budapeštas ielās parādās padomju tanki, lai apspiestu protestus. Ungāri valsts galvaspilsētā Budapeštā 1956.
gada protestu laikā nojauc Staļina pieminekli.
Padomju Savienība 1957. gadā, palaižot kosmosā pirmo mākslīgo kosmosa pavadoni Sputņik 1, pārspēj Savienotās Valstis sacensībā par kosmosa iekarošanu. Sputņik 1 riņķo pa orbītu ap Zemi 800 km augstumā. 1961. gadā Padomju Savienība atkal izvirzās priekšgalā, pateicoties pirmajam kosmonautam Jurijam Gagarinam. Viņa vadītā kosmosa kuģa diametrs ir tikai 2,6 m.]

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties