Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:886201
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 04.06.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Personības socioloģija    4
1.1  Personības jēdziens    4
1.2  Kas ir socializēšanās?    5
2.  Personības socializācija un audzināšana    6
2.1  Personības socializācijas stadijas    9
  Secinājumi    13
  Izmantotās literatūras saraksts    14
Darba fragmentsAizvērt

Runājot par personību, visbiežāk ar to mēdz saprast vienkārši atsevišķu cilvēku. Bet bez personības jēdziena mūsu rīcībā ir vēl citi radniecīgi jēdzieni: cilvēks, indivīds, individualitāte. Ikdienas valodā šos jēdzienus bieži lieto vienādā nozīmē, taču zinātnē tie apzīmē dažādas lietas.
Ar vārdu „ indivīds” apzīmē cilvēku vienkārši kā kaut kāda veseluma (bioloģiskas ģints vai sociālās grupas) atsevišķu pārstāvi; reālās dzīves un attiecīgā konkrētā cilvēka darbības specifiskās īpatnības šā jēdziena saturā neietilpst. Turpretī daudznozīmīgais termins „ individualitāte” apzīmē to īpašo, specifisko, kas konkrēto cilvēku atšķir no visiem citiem, ietverot kā dabiskās, tā sociālās, kā ķermeniskās( somatiskās), tā psihiskās, kā mantotās, tā iegūtās, ontoģenēzes procesā izveidojušās īpašības. Arī personības jēdziens ir daudznozīmīgs. No vienas puses, tas apzīmē konkrētu indivīdu( personu) kā darbības subjektu viņa individuālo īpašību (atsevišķais) un sociālo lomu (vispārīgais) vienotībā. No otras puses ar personību saprot indivīda sociālo īpašību, viņā integrēto to sociāli nozīmīgo iezīmju kopumu, kuras izveidojušās, attiecīgajai personai atrodoties tiešā un netiešā mijiedarbībā ar citiem cilvēkiem, un kuras savukārt padara viņu par darba, izziņas un sakaru objektu. Šis otrais aspekts ir no socioloģijas viedokļa svarīgākais, jo socioloģiju interesē nevis atsevišķais cilvēks pats par sevi, bet cilvēks kā noteiktas sabiedrības, šķiras, sociālās grupas loceklis, kurā iemiesotas dažas sociāli tipiskas iezīmes. (Kons I., 1969: 7)…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties