Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:886100
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 23.05.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Senā un daudzveidīgā garšaugu un garšvielu pasaule… Cilvēks sācis to iepazīt jau pirms vairākiem tūkstošiem gadu un laika gaitā uzskatījis gan par leģendāru, gan mistiski maģisku, gan izmeklēti aristokrātisku, gan šauri utilitāru.
Garšaugi un garšvielas ne vien uzlabo un bagātina ēdiena garšu un smaržu, tiem piemīt vērtīgas ārstieciskas īpašības. Mūsdienās interese par dabas ārstniecības līdzekļiem ir ievērojami pieaugusi. Izmantojot garšaugus un garšvielas medicīnā, tiek ņemts vērā aromātisko un garšas vielu ķīmiskais sastāvs un to bioloģiskā aktivitāte.
Garšvielas un garšaugi jau kopš seniem laikiem bijuši un vēl tagad ir vislabākā un vajadzīgākā ēdienu piedeva. Sevišķi liela nozīme ēdienu garšas un smaržas uzlabošanā, kā arī uzturvērtības bagātināšanā ir garšaugiem. Vajadzīga tikai neliela, dažkārt niecīga to piedeva, lai ēdiens kļūtu patīkamāks gan pēc garšas, gan pēc izskata un līdz ar to izraisītu ēstgribu, sekmētu uztura sagremošanu un labāku izmantošanu.
Tiem, kuri ēd ne tikai, lai remdētu izsalkumu, bet arī lai gūtu baudu un sevi atveseļotu, vienmēr būtu jāatceras par garšaugiem un garšvielām. Diemžel daudzu cilvēku zināšanas šaja jomā nesniedzas tālāk par loci, diļļu, pētersīļu vai kādu asāku garšvielu, piemēram, piparu, uzkaisīšanu ēdienam.
Pirmais un galvenais factors, kāpēc garšaugus un garšvielas izmanto kulinārijā, ir tas, ka tie būtiski ietekmē ēdiena smaržu un garšu.
Tie var -
Neitralizēt neapstrādāto produktu smaržu;
Pastiprināt produktu dabisko aromātu;
Papildināt ēdienu ar jaunu aromātu;
Padarīt ēdienu “dižciltīgāku”.
Ar garšaugu un garšvielu piedevām iespējams arī padarīt ēdienu arī vizuāli pievilcīgāku, vai nu piešķirot tam spilgtāku krāsu (kurkuma, safrāns, svaigas dilles u.c zaļumi), vai arī iekrāsojot dažadas izcelsmes produktus maskējošās krāsās, kas līdzinās gaļai (kanēlis, sarkanie pipari u.c.)
Un sen novērots, garšvielas un garšaugi pagarina produktu sagatavoto ēdienu uzglabāšanas laiku.

1.Garšvielas
Garšvielas ir pārtikas produkti ar specifisku garšu un aromātu. Gandrīz visas garšvielas iegūst no garšaugiem, izmantojot to augļus, sēklas, ziedu daļas, mizu, lapas un saknes. Kādreiz garšvielas pievienoja tikai konserviem, smaržam un zālēm. Pirmie ar garšvielām papildināt ēdienus sāka senie Romieši. Tolaik tā bija greznība, kuru varēja atļauties tikai bagātnieki. Mūsdienās garšvielas plašā sortimentā ir pieejamas ikvienam.
Ar vārdiem “garšvielas” vai “klasiskās garšvielas” apzīmē ar aromātiskām vielām bagātu, galvenokārt tropu un subtropu augu izcelsmes produktus, kam raksturīgas specifiskas garšas nianses- no aromātiski maigas līdz dedzinoši asai-, kurus iegūst kaltējot, fermentējot un citādi pārstrādājot šo augu lapas, mizu, ziedus, augļus, saknes. Kulinārija garšvielas parasti izmanto sausā (sasmalcinātā) veidā, nelielā daudzumā.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1229221
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties