Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:884020
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 14.01.2008.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

1,PARAŽU TIESĪBAS LR TERITORIJĀ. SENLATVIEŠU UN LĪVU DZIMTA,SAIME.
11.-13.gs. Latvijā tiek uzturētas senās paražu tiesības, kas laika gaitā ieskaņojušās tautas apziņā.Pamazām tiesības tiek pārveidotas ievērojot valdošā slāņa intereses. Tiesības bija nerakstītas, tās glabājās cilvēku apziņā.Šajā laikā pastāvošās tiesības:1,Īpašuma tiesības-radās veidojoties privātīpašumam.Attīstījās pakāpeniski. Tikai 13,gs. aramzeme un ganības sāka nonākt atsevišķu indivīdu rokās, pēc tam,kad jau ilgstošu laiku tika atzītas individuālās aramzemes lietošanas tiesības.2. Mantošanas tiesības-rodas veidojoties(attīstoties) privātīpašumam.Manto tikai dēli, izņemot situācijas,kad nebija
vīriešu kārtas mantinieki,tad bezbrāļu meitas palika par tēva mantas īpašnieci.Rietumos majorāta princips-manto vecākais dēls, pēc ģermāņu un austrumslāvu paražu tiesībām minorāta princips-manto jaunākais dēls.3,Ģimenes tiesības-noteicošā loma tēva privātai varai,tādējādi vecākais vīrietis kā vienīgais pilntiesīgs visas mantas īpašnieks,realizēja aizbildniecības un aizgādnības pienākumus un varēja sodīt jebkuru nepaklausīgu ģimenes locekli.Laulības notiek vardarbīgā kārtā-ar sieviešu zādzības un laupīšanas palīdzību.Šai laikā ir pastāvējušas arī laulības šķiršanas.Pret laulību šķiršanu cīnās katoļu garīdznieki, nosakot īpašuma tiesību zaudēšanu tam vīram,kas pametis ģimeni.4.Saistību tiesības-šajā laikā ļoti vāji attīstītas.Tās atradās ikdienas izpratnes līmenī un tāpēc pazīstami bija tikai atsevišķu līgumu veidi kā maiņas,pirkuma-pārdevuma,dāvinājuma,kā arī delikāta saistība.Līgumi tiek slēgti mutiski,sarokojoties liecinieku klātbūtnē,arī dodot zvērestu.5,Krimināltiesības-pastāv asinsatriebība vai tā sauktās vaidu tiesības.Asinsatriebības paraža pastāv līdz pat 16.gs.Pastāv arī izpirkuma tiesības.13.gs.tiek uzrakstītas zemnieku tiesības,ko formulē rakstiski. Blakus naudas sodiem paredz izpirkuma maksas.
Senlatviešu dzimta-asinsradinieku kopība,personu asinsradinieku savienība.Jārūpējas vienam par otru.jāaizsargā savas dzimtas piederīgos..Jo kuplāka dzimta,jo cilvēks drošāk jūtas.Dzimta varēja sastāvēt no vairākām saimēm.par saimnieku kļuva dēls,kurš precējies.
Saime-materiāla un garīga radinieku savienība,kas sevī ietver 3 vai vairākas paaudzes.Saimes locekļus kopā saistīja ražošana,īpašums,kā arī kopējs patēriņš.Vara piederēja saimes tēvam.Saimē varēja ietilpt ne tikai asinsradinieki,bet arī sievas kalpi,vergi u.c …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −9,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1162199
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties