Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:875856
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 09.02.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Delikts ir jēdziens, kas pēc sava satura ir atbilstošs civiltiesībām. „Delikts ir tiesību aizskārums, kas izdarīts ārpus līgumiskajām attiecībām.”1 Savukārt, tiesību aizskārums Latvijas Republikas Civillikumā tiek skaidrots kā: „neatļauta darbība, kuras rezultātā nodarīts kaitējums (arī morālais kaitējums).2” Tālāk seko piebilde, ka tam, kam kaitēts, ir tiesības prasīt atlīdzinājumu, bet tikai tiktāl ciktāl aizskārēju var par neatļauto darbību vainot. Tātad, no delikta rodas tiesības prasīt nolīdzinājumu un saistība šo prasījumu izpildīt (obligationes ex delicto).
Romiešu tiesībās delikti, atkarībā no subjektiem vai subjektu interesēm, kurus tie apdraud tiek dalīti publiskajos (delicta publica jeb crimina) un privātajos (delicta privata). Publiskie delikti ir prettiesiskas, sabiedriski bīstamas darbības, par kuru izdarīšanu subjekts tiek sodīts valsts vārdā (sods varēja izrietēt no taliona principa- nodarot vainīgajam tādu kaitējumu, kādu tas nodarījis cietušajam (šo principu ievēroja noteiktos apstākļos), tas varēja būt arī naudassods vai pārdošana verdzībā). Institūcija, kas piesprieda sodu, impērijas laikā bija valsts tiesa. Kā publiskais delikts (noziegums) minams personas apdraudējums (miesas bojājumu nodarīšana- iniuria), zādzība (furtum; sākotnēji tika uzskatīta par privāto deliktu), laupīšana (rapina), lietas tīšs bojājums (damnum iniuria datum) u.c. Iniuria varēja izpausties dažādi- kā piekaušana, kaulu salaušana, acu izsišana, tomēr jebkurā gadījumā puses tika mudinātas uz izlīgumu. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties