Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:875221
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 02.02.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

J. Akuraters visā savā dzejā slavina mirkļa burvību. Aicina ļauties šim mirklim un negaidīt ko lielāku, tādejādi ļaujot skaistajam mirklim paslīdēt garām, esot pilnībā neizbaudītam, vai pilnībā ignorētu un atteikties no šī mirkļa muļķīgā cerībā, ka nāks kas labāks. (?) J. Akuratera dzejā jūtams, ka autors šādu rīcību noraida un uzskata par muļķīgu. Tātad autors aicina uz impulsivitāti.
Tajā pašā laikā viņš nenoliedz lasītājam sapņot. Sapņi ir ļoti svarīgs faktors, lai saglabātu optimismu, dedzību, cīņassparu. Tomēr sapņiem IR jāļaujas, tos jāizdzīvo. Nedrīkst tiem nesekot. Tad kāda gan jēga tiem būtu ļauties, tiem noticēt?!
Akuraters aicina baudīt dzīves skaistos mirklīšus, lai cik pārejoši tie arī būtu, lai cik mirklīgi tie būtu. Ļauties tiem un veidot no tiem savu dzīvi- skaistu, impulsīvu dzīvi. Kā mozaīku. Šīs mazās vērtības, mazās atmiņas, ko iegūstam, dara mūsu dzīvi krāsainu un vienreizēju, kolorītu. Mirkļa izjūtas neatkārtojas, tās nevar pārdzīvot no jauna.
Tieši tāda pati attieksme Akurateram ir arī pret mīlestību, pret baudkāro dzīvi. Šeit tāpat autors aicina nekalt plānus un nepaļauties uz lietu, pārdzīvojumu ilglaicīgumu, noturību. Viss ir pārejošs. Tad kādēļ nepriecāties, kamēr esi jūtu plaukumā? Kāpēc iegrožot sevi, savus sapņus, savas ilgas, kāpēc tās iekalt sabiedrības morāles un ētikas važās, standartos? Važas padara cilvēku nebrīvu, tātad iegrožo arī tā garu, tā iespēju lidot, sapņot.
Runājot par erosu, autors pielīdzina tā burvību mūžībai, vai kaut viena paša cilvēka dzīvei, kas, patiesībā, salīdzinot ar tik īso, īslaicīgo tuvības mirkli arī ir acumirklīgs.

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1342634
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties