Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:873177
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 09.12.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 23 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

„Bērnu literatūra – tas ir kuģītis, uz kura sakāpuši daudz lielo cilvēku. Kā mums uzvesties, lai kuģītis nenogrimtu?” [22;7] Šo jautājumu bērnu literatūras rakstniekiem uzdevis Imants Ziedonis pirms vairāk nekā desmit gadiem. Tomēr šķiet, ka šo pašu jautājumu var uzdot ne tikai rakstniekiem, bet arī tiem cilvēkiem, kuri šo literatūru pasniedz vēl lasīt neprotošam bērnam – vecākiem, vecvecākiem, pirmsskolas skolotājām, auklītēm. Kā uzrakstīt, kā nolasīt – kā panākt, lai bērns caur literāru daiļdarbu iegūst gan emocionālo pārdzīvojumu un vienlaicīgi arī nepieciešamo pieredzi dzīvei.
5-7 gadu vecums ir bērna sagatavošanās skolas gaitām. Līdz ar to arī literārajiem darbiem ir pavisam cita nozīme nekā iepriekšējos vecumposmos. Protams, saglabājas daudzas uztveres likumsakarības – emocionālais pārdzīvojums, iejušanās lomā u.tml. Tomēr mainās uzdevumi. Vēlos pētīt sagatavošanas grupas vecuma bērnu literārā darba uztveres likumsakarības. Balstoties uz teorijām par bērna psihisko attīstību, izvirzīšu literāro darbu izvēles kritērijus un likumsakarības.
Pareizi pasniedzot daiļdarbu, bērns no tā iegūst būtisku pieredzi – kā tikumisko, tā arī attīstot dažādas prasmes (empātija, prasme analizēt un uztvert tēlus un to īpašības, pamatot savu atbildi, bagāta valoda utt.), jo, kā raksta I. Freiberga: „Literatūra ir viens no mākslas veidiem, kas bērnam pieejams un saprotams visātrāk. Tieši ar literāro varoņu un notikumu starpniecību bērnam iespējams pārdzīvot un izjust to, ko viņam liedz reālā dzīve. Turklāt literatūra pieredzi nepaplašina vispārīgi un stihiski, bet gan to mērķtiecīgi padziļina. Šāda mērķtiecīga pieredzes padziļināšana pirmsskolas vecumā ir iespējama vieglāk nekā citos bērna vecumposmos, jo, tā kā bērns vēl nelasa pats, pieaugušais ir tas, kas izvēlas literāros darbus.” [5;5] Bet, ja izvēle ir neprasmīga un nekvalitatīva – tad darbs, ko tu ieguldi, strādājot ar šādu neveiksmīgi izvēlētu un bērnam nepiemērotu daiļdarbu, ir veltīgs.
Kursa darba mērķis - pētīt 5-7 gadu vecu bērnu literārā darba uztveres likumsakarības, uz kurām balstīt literāro darbu izvēli šajā vecumā.
Pētot 5-7 gadu vecu bērnu literārā darba uztveres likumsakarības, tika izvirzīta hipotēze: Bērns uztver literāro darbu tad, ja
1)darbs atbilst bērna psihiskās attīstības posmam;
2)caur šo darbu tiek apmierinātas bērna intereses un individuālās vajadzības;
3)pieaugušais to pasniedz emocionāli.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties