Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:871031
 
Vērtējums:
Publicēts: 23.03.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Konflikta jēdziens.
Konflikts ir pretēji vērstu mērķu, interešu, pozīciju viedokļu, uzskatu, rīcības un līdzekļu izvēles sadursme, savstarpēji antagonistisku impulsu un emociju pretdarbība, zinātnisko uzskatu, sociālās uzvedības normu atšķirība. Konflikts ir katra normāla cilvēka dzīves neatņemama sastāvdaļa. Tas ir loģiski, jo katram cilvēkam ir sava vērtīborientācija, pozīcija, virzība, vajadzību un interešu struktūra. Tāpēc neviens cilvēks savu mūžu nenodzīvo bez konfliktiem. Ar konfliktiem ir saistītas emocijas. Kamēr esam pāruzbudināti, negatīvu emociju pārņemti, grūti cerēt uz veiksmīgu konflikta atrisinājumu. Ir nepieciešama konfliktēšanās kultūras prasme.
Konflikts ir iekšējs-cilvēkā- un starppersonu-ārēju pretenziju, noliegumu formā. Psihologs P.Sorokins uzskata, ka konflikts rodas, ja netiek apmierinātas cilvēka aktuālās vajadzības.
Katra konflikta pamatā ir situācija, kas ietver vai nu konfliktējošo pušu pretējās pozīcijas par kādu no jautājumiem, vai arī pretējus mērķus un līdzekļus to sasniegšanai konkrētajos apstākļos.
Konflikts var rasties, ja pusēm nesakrīt intereses, vēlmes vai tieksmes.
Lielākā daļa cilvēku cenšas izbēgt no konfliktsituācijām, nerunāt par tām, noslēpt tās, cik ilgi vien iespējams. Tomēr konflikti pastāvēs vienmēr, jo tie ir cilvēku savstarpējo attiecību neatņemama sastāvdaļa. Konflikti nerastos tikai tādā gadījumā, ja cilvēku jūtas un priekšstati neatšķirtos, tas ir, cilvēki nebūtu individualitātes.
Konflikts var tikt uzskatīts par konstruktīvu, ja tas sekmē jaunu vērtību rašanos, kuras izveidojas dažādu priekšstatu sadursmē. Konflikts būs konstruktīvs arī gadījumos, kad tas sekmē personības pilnveidošanos un attīstību. Paši par sevi konflikti nav jaunā parādīšanās un produktivitātes garants.
Svarīgākais konfliktsituāciju risināšanā ir mūsu ieguldījums, atbildība par notiekošo un vēlēšanās, kā arī prasme izmantot sadursmes situāciju produktīvu risinājumu meklēšanai.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1135557
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties