Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:869147
 
Vērtējums:
Publicēts: 24.02.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 9 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Ievads

Zeme ir neatražojams dabas resurss, kuram ir plašs izmantošanas diapazons – lauksaimnieciski, rūpnieciski izmantojama zeme, ražošanas un sociālās infrastruktūras zeme, zeme, kas saistīta ar derīgo izrakteņu ieguvi. Tas ir dabiskais ražošanas faktors, kas nav cilvēka darba rezultāts.
Zemes, kā dabas resursa, piedāvājums ir stingri ierobežots. Zemi var uzskatīt par noteiktā vietā un laikā fiksētu lielumu. Palielināt zemes platību ir visai problemātiski , bet, kas attiecas uz lauksaimnieciski izmantojamo zemi, tad pasaules attīstītākajās valstīs tās platība samazinās, jo arvien vairāk zemes tiek izmantots ražošanas un sociālās infrastruktūras nodrošināšanai.
Liels pieprasījums ir pēc zemēm daudzstāvu dzīvojamo māju apbūvei. Diemžēl piedāvājums ir mazāks nekā pieprasījums. Šādu zemes gabalu cenas ir atkarīgas no zemes atrašanās vietas, apgrūtinājumiem un pieejamajām komunikācijām, kā arī platības. Līdz ar to atšķirība starp divu zemes gabalu cenām var būt ļoti būtiska.

Latvijā zemes tirgus varēja sākties jeb atjaunoties tikai pēc vēsturiski politiskajiem 1990. - 1991. gadu notikumiem, kad tika atjaunota Latvijas neatkarība.
Zemes īpašumu restitūcija, reprivatizācija, denacionalizācija (konversija) un privatizācija norisinājās diezgan strauji un līdz 1996. gadam galvenos vilcienos jau bija pabeigta.
Pēc īpašuma tiesību nostiprināšanas Zemesgrāmatās, varēja sākties arī sekundārais zemes tirgus.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties