Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:869113
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 20.03.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Dabā viss sastāv no ļoti sīkām daļiņām - atomiem, kas veido molekulas. Atoms savukārt sastāv no protoniem, neitroniem un elektroniem. Daļa no šiem atomiem ir nestabili, tādēļ notiek pārvērtības, kuru rezultātā izdalās jonizējošais starojums - saukts par radiāciju.
Jebkurš zemeslodes iedzīvotājs ir pakļauts radioaktīvā vai jonizējošā starojuma iedarbībai. Tā avoti ir dabiskas un mākslīgas izcelsmes radionuklīdi. Dabiskas izcelsmes radioaktīvo starojumu rada kosmiskais starojums un dabīgie radionuklīdi, kuri atrodas Zemes iežos, augsnē, kā arī būvmateriālos. Mākslīgas izcelsmes radionuklīdus lieto medicīniskajā aprūpē, rūpniecības procesā, kā arī tie rodas kodolieroču izmēģinājumos un kodolavārijās.
Dabiskie un arī sadzīvē lietotie starojuma avoti veido dabisko radioaktīvo fonu. Lielāko dabiskā fona radiāciju dod radons, tā sabrukšanas produkti, radioaktīvais kālijs un kosmiskais starojums. Radioaktīvo nuklīdu kaitīgumu nosaka radioaktīvā starojuma avota radioaktivitāte, kā arī tā radītā starojuma veids (alfa-, beta-, gamma- starotāji).
Jonizējošā starojuma avots var atrasties ārpus cilvēka ķermeņa vai arī cilvēka organismā, tāpēc radiācijas drošībā runā par ārējiem un iekšējiem avotiem.
Ārējais avots - avots, kas atrodas ārpus cilvēka ķermeņa. Lai aizsargātos no starojuma, kas nāk no ārējā avota, ir jāievēro sekojoši principi (vislabāk to kombinācija):
attāluma ievērošana. Alfa daliņas gaisā var pārvietoties tikai dažus centrimetrus, beta - dažus metrus. Ja cilvēks atrodas tālāk par šo attālumu, tās vairs nevar nodarīt kaitējumu. Gamma starojuma intensitāte, aizejot 2 reizes tālāk no starojuma avota, samazinās 4 reizes, aizejot 3 reizes tālāk - 9 reizes;
iedarbības laiks. Jo īsāku laiku jūs atradīsieties starojuma avota tuvumā, jo mazāku kaitējumu radiācija paspēs jums nodarīt;
aizsega lietošana. Radiāciju aiztur dažādi priekšmeti, tādēļ tos ieteicams izmantot aizsegam.
Iekšējais avots - avots, kas atrodas ķermeņa iekšienē.Tas ir ļoti kaitīgs, jo iedarbojas uz jums visu laiku un atrodas jūsu organismā.
Radiācijas avoti jūsu ķermenī var iekļūt:
ieelpojot;
norijot;
iekļūstot caur ādu un rētām.
Lai aizsargātos pret iekšējo starojumu:
1.neejiet piesārņotās vietās vai centieties izkļūt no tām pēc iespējas ātri;
2.piesārņotās vietās nelietojiet pārtiku vai ūdeni;
3.izejot no piesārņotās vietas, atrodiet kādu speciālistu, kas var pārbaudīt, vai neesat nosmērējies ar radioaktīvām vielām vai vismaz nomainiet apavus un drēbes, labi nomazgājieties.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties